A sörivás jótékony hatásai
2015-02-06 16:30
Rendszeres sörivással lassítható a demencia, és csökkenthető a Parkinson-kór valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata – derült ki egy friss kutatásból.
Kínai tudósok felfedezték a komló egy olyan összetevőjét, amelyről laboratóriumi kísérletek során bebizonyították, hogy képes lassítani a degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását.
Ez a vegyi anyag, az úgynevezett xanthohumol vagy Xn, segíthet megóvni az agysejteket az oxidatív károsodással járó demenciától. Ezeket a komlóban lévő klasztereket széles körben használják nemcsak a sörben, néhány üdítőitalban is megtalálható.
A hagyományos kínai orvoslásban a komlót különféle betegségek gyógyítására évszázadok óta használják.
Xn-nek jelentős más jótékony hatása is van antioxidáns tartalma miatt, szív- és érrendszeri betegségek ellen is védelmet nyújt, valamint a rák megelőzésében vagy annak kezelésére, de vírusok, elhízás és gyulladás ellen is jól alkalmazható.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a rendszeres, ugyan mértékletes sörivók jó eséllyel hátráltatják az időskori neurológiai betegségek megjelenését és súlyosbodását – állítja Dr. Jianguo Fang a kínai Lanzhou Egyetem professzora.
(Esti Újság-Daily Mail)