hirdetés

Figyelem, figyelem, ne aludjunk sokat. Főleg, ha hölgyek vagyunk. A sok alvás fokozhatja ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – olvasható a Diabetologia november 2-i számában. Azonban az is kiderült, hogy a túlsúly nincs összefüggésben a cukorbetegséggel.

alvás

Nők esetén a napi két óra járulékos szunyókálás akár 15 százalék extra kockázatot is jelenthet. Mindazonáltal a Kaiser Permanente (Kalifornia, Egyesült Államok) munkatársai azt is hozzáteszik, hogy a hat óránál kevesebb alvás is növelte a kockázatot, azonban a többi faktorral, például az elhízással való súlyozás mellett az összefüggés statisztikailag nem igazolódott. A problémát főleg az olyan hölgyek jelentik, akik általában keveset alszanak, de később szunyókálással próbálják megnyújtani az időtartamot.

A vizsgálatba mintegy 60 ezer, 55 és 83 éves kor közötti amerikai ápolóhölgy került be, az alvásmintázat változásait a kutatók 1986 és 2000 között követték nyomon. Az eredményeket a 2000 és 2012 között felállított diagnózisokkal vetették össze, ez alatt az időszak alatt mintegy 3500 hölgyet minősítettek cukorbetegnek. Ugyan az ok-okozati viszony nem állítható fel, de két- vagy többórás extra alvás 15 százalékos kockázatfokozódást jelentett. Ugyanakkor a kutatók nem zárják ki, hogy maga a cukorbetegség az, ami megzavarja az alvási ciklust.