hirdetés

Az emberek nagy része inkább verőfényes nyári napsütésben szereti eltölteni a vakációját, de ennek ellenére még sokan vannak olyanok, akik szívesebben utaznak télen a hegyekbe. A csodálatos táj, a friss levegő és a kalandok izgalma együttesen teszik különlegessé a sítúrákat.

 

Nem számít, hogy snowboardról vagy síelésről van szó, semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, mikor az ember meghódítja a lejtőket. De mi a helyzet akkor, ha becsúszik egy véletlen baleset és vele együtt egy sérülés is? Ez elég ahhoz, hogy ezt az önfeledt érzést teljesen tönkretegye. Még inkább, ha ez a szerencsétlenség egy hatalmas orvosi számlával is együtt jár.

Milyen lépések tehetők meg a súlyos balesetek csökkentése érdekében?

A sisak viselése nagyjából a lista élén áll. Az is észszerű, ha a síelés a képzettségi szintnek megfelelő lejtőkre és sebességre van korlátozva. Továbbá magától értetődik, hogy a lejtőn tartózkodva az alkoholfogyasztást is mellőzni kell. De mi a helyzet a biztosítással?

Miért nem elég a normál utasbiztosítás?

A szokásos biztosítás gyakran nem terjed ki a síelésre, snowboardozásra és a téli sportokra. A síbiztosítás téli utazáshoz azonban kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy fedezze a biztosított személyt, amikor ezeket az aktivitásokat űzi, így magabiztosan vághat neki a pályáknak.

Milyen költségeket fedez a síbiztosítás?

A téli sportokat a biztosítók magas kockázatú tevékenységnek tekintik, mivel nagyobb az esélye annak, hogy az ember súlyosan megsérül, ezért a biztosítás egészségügyi vonatkozásai általában kiterjedtebbek a szokásosnál. Tartalmazza a fedezetet olyan dolgokra is, mint a légimentők, ami fontos lehet, ha nehezen elérhető helyen történik meg a baj.

Ezenkívül védelmet nyújt a sítúrákra jellemző kellemetlen helyzetekben is, mint például a felszerelés elvesztése, illetve megsérülése, vagy pályalezárások esetén. Emiatt számítani kell arra, hogy a téli sportok költségeit biztosító utasbiztosítás valamivel többe fog kerülni, mint egy normál biztosítás.

Fontosak az apró részletek is

A biztosítás fedezi a tanfolyam árát, ha a kliens megbetegszik? A kötvény kiterjed a síelésen és a snowboardozáson túl további téli sportokra? Ez csak pár kérdés, amire a legtöbben egyáltalán nem tudják a választ. Az emberek többsége azzal sincsen tisztában, hogy egyes felvonóbérletek automatikusan tartalmazzák a hegyi mentést is. Egyes esetekben ez a segítség kiterjed akár a pályán kívüli tevékenységekre is, mindaddig, amíg azok az üdülőhely határain belül történnek.

Az ABTA Ltd. az angol Külügyi és Nemzetközösségi Hivatallal (FCO) együttműködve végzett egy kutatást, ami azt mutatja, hogy a hó szerelmeseinek egyharmada (33%) soha nem ellenőrzi, hogy a megfelelő biztosítást kötötte-e meg az adott tevékenységekhez.

Ezért is érdemes mindig alaposan utánanézni mindennek, hogy az embert ne az utolsó pillanatban érje meglepetés, mikor már nekivágna a lejtőnek.