hirdetés

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot.

kurtoskalacs

 

Példátlan gyorsasággal és rugalmassággal hozta meg döntését a bizottság, hiszen ismeretes az elmúlt hetek híreiből, hogy Románia agrártárcája hagyományos román termékként szándékozik az Európai Unióban regisztráltatni a mi határon innen s túli közös kürtőskalácsunkat.

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvezetőjének megfogalmazása szerint egy sikerről már beszélhetünk: „törekvéseink szerint a hungarikummá nyilvánítás csak az első lépés. Indítványoztuk a kürtőskalács Hagyományos Különleges Termékké nyilvánítását is, amely révén a hagyományos receptúra, a minőségi kalács európai uniós védelmet kap.

Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa másfél hete jelentette be, hogy román különlegességként védetné le a közkedvelt édességet.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület azonnal nyílt levélben fordult a leendő romániai mezőgazdasági miniszterhez. A levélben leírták, hogy a kürtőskalács első írásos említése 1450-ből származik, és a termék első receptjének a leírása zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben kiadott szakácskönyvében olvasható.

„Azért volt fontos, hogy a miniszter tudomására hozzuk ezeket az információkat, hogy mielőtt román terméknek nyilvánítaná a kürtőskalácsot, legyen tisztában azzal, hogy ez egy székely-magyar termék. Kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét” – mondta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában Grüman Róbert, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke.

Bőjte Csongor, Csíknádfalva polgármestere még továbbment: „a kürtőskalács a székelyeké, sem nem a magyaroké, sem nem a románoké, az kimondottan a székelyeké” – számolt be a november végi vitáról a Híradó.hu.

A Hungarikum Bizottság a kürtőskalács december 3-ai hungarikummá nyilvánításakor kiemelte: tradicionális magyar, erdélyi és székely termékről van szó, ami 1990 után indult világhódító útjára, és ma már sok országban ismerik és kedvelik.