hirdetés

Foglyul ejtett demokrácia címmel közleményt adott ki a Nemzeti Választási Irodánál történt botrányos események miatt a Magyar Helsinki Bizottság. Arra ugyanis eddig nem volt példa, hogy biztonsági embereknek kinéző kopasz személyek megakadályozzanak bárkit abban, hogy alkotmányos jogait gyakorolhassa. Hogy beadványt adhasson be egy hivatalba. Az MSZP szerint a Fradi Security emberei állták az útjukat. A rendőrséget megkerestük, hogy indult-e nyomozás, hisz több bűncselekményt is elkövettek a kopasz, erős kinézetű emberek.   

valasztasi-iroda-nyako

„Akkor leszünk erősebbek, ha Magyarország polgárai nem lesznek kiszolgáltatva a mindenkori hatalom önkényének. Közös döntést várunk, azt, hogy a legfontosabb kérdésekben végre a nép döntsön. Mindenkinek, akiben kétség van, azt üzenjük: nem kell félni, nem fog fájni” – mondta Orbán Viktor 2007-ben a „szociális népszavazásról”.

Ma, 2016. február 23-án sokadszorra nem sikerült az egyik parlamenti pártnak benyújtani a vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kérdést. Eddig jogi akadályokba ütköztek, ma pedig fizikaiba: a hírek szerint a Fidesz országgyűlési képviselője által elnökölt futballklub biztonsági őrei által „segített” idős asszony „magánügyben” nyújtott be népszavazási kezdeményezést, megelőzve az MSZP képviselőjét.

A Büntető Törvénykönyv szerint aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el.

Ennek a bűncselekménynek legalább a gyanúja felmerül ebben az esetben, hiszen a „biztonsági” emberek csoportos jelenléte a Nemzeti Választási Iroda előtt egy népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó polgár számára fenyegetően hathat. Ráadásul nyilatkozata szerint Nyakó István érkezett előbb az irodához, ennek ellenére az idős asszony adhatta be hamarabb a kezdeményezést, mivel – sajtóbeszámolók szerint – a „biztonsági” emberek fizikailag útját állták az MSZP politikusának. Ehhez képest nincs arról hír, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna.

Kíváncsiak vagyunk, mit szólt volna a mai miniszterelnök, ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg. És arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az évente nagyjából másfélmillió igazoltatást végrehajtó rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést.

A Fidesz már nyíltan fenyeget. Kubatov Gábor, a Fidesz egyik alelnöke a magánhadseregeként működő „Fradi Security” kigyúrt embereit küldte a Nemzeti Választási Irodához, hogy megakadályozzák az MSZP népszavazási kezdeményezésének időben történő leadását a vasárnapi zárva tartásról.

Gulyás Gergely, a Fidesz másik alelnöke pedig annak a rasszista Donáth Györgynek a szobrát fogja felavatni, aki az „idegen fajok elleni szociális harcot” hirdetve lelkes támogatója volt az Egyesületközi Együttműködésnek, amely kimondta: „A magyar élet bárminő irányításából ki akarjuk zárni azokat a fajokat és népelemeket, amelyeket a magyarságra és az itt élő nemzetiségekre egyaránt károsnak ítélünk, elsősorban a zsidóságot.”

Mindez arról árulkodik, hogy a Fidesz lecserélte a narancssárga színt egy barna jelképre – írta az MSZP a közleményében.

Természetesen megkerestük a BRFK illetékeseit is, hogy nyomoznak-e az NVI-nél történt események miatt? Történt-e rendőri intézkedés? S felmerült-e bűncselekmény gyanúj?

Elektronikus úton küldött kérdéseivel kapcsolatosan az alábbi válaszokat adjuk. Nem. Rendőri intézkedésre okot adó körülmény válaszadásunkig nem merült fel – írta a BRFK sajtóosztálya.

(Fotó: Origo)