hirdetés

A helytelen táplálkozást, az egészségtelen, mozgásszegény életmódot, a környezeti ártalmakat, a felmenőktől örökölt genetikai hajlamot szokták felelőssé tenni a daganatos betegségek kialakulásáért. Pedig csak a balszerencsén múlik minden, legalábbis az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói szerint.

 rakos-sejt

A Baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói friss tanulmányukban azt állítják, hogy a rákbetegek zöme egyszerűen balszerencsés. Szerintük a tumorok kétharmadát a sejtosztódás során fellépő véletlen hibák okozzák, amit semmiféle életmódbeli praktikával nem lehet befolyásolni. Minél több sejtnek kell osztódnia ahhoz, hogy a test egyes szövetei egészségesek maradjanak, annál nagyobb az esély a rák kialakulására.

A sejtosztódás során fellépő véletlen hibák okozzák többek között a leukémiát, az agydaganatot, a csont-, hasnyálmirigy- és petefészekrákot. A bőr- és a tüdőrák esetében azonban a genetikai és az életmódbeli tényezők – mint például a dohányzás – valóban növelik a daganat kialakulásának kockázatát. Az amerikai szakembereknek arra is sikerült magyarázatot találniuk, hogy miért gyakoribbak egyes rákfajták, mint mások.

A végbélrák például azért fordul elő sűrűbben, mint a vékonybélrák, mert a vastagbél sejtjei kétszer olyan gyorsan osztódnak, mint a bélrendszer felsőbb szakaszán lévők.

Tehát a daganatos betegségeknél a minél gyorsabb diagnózisra kell törekedni: olyan korai stádiumában fedezzék fel a rákot, amilyen hamar csak lehet. Ám az eddig sulykolt tanácsok sem hiábavalóak: bizonyos rákfajták kialakulásának kockázata kétségtelenül csökkenthető egészséges táplálkozással, testmozgással, a dohányzás elhagyásával.