hirdetés

Egy kutatás szerint a paradicsom fogyasztása csökkentheti a prosztatarák kialakulásának valószínűségét.

 

paradicsom

Egy új brit tanulmány szerint a paradicsomban gazdag étrend segíthet megelőzni a prosztatarákot: azoknál a férfiaknál, akik hetente több mint tíz adag paradicsomot esznek, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki a betegség.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című rákkutatási szaklapban ismertetett vizsgálatban 1806, 50-69 éves, prosztatarákos férfi étrendjét és életmódját vetették össze 12 ezer 5 nem prosztatarákos férfiével.

A prosztatarák világszerte a férfiak második leggyakoribb daganatfajtája, mely nagyobb arányban fordul elő a fejlettebb országokban. Egyes kutatók úgy vélik, a magasabb arány a nyugatias étrenddel és életmóddal kapcsolatos.

A Bristoli, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja azt találta, hogy a paradicsomnak van a legjobb megelőző hatása: 18 százalékkal csökkentette a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal ettek belőle. (A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS honlapja szerint egy adag zöldség vagy gyümölcs 80 grammnak felel meg.)

A kutatók úgy vélik, hogy a paradicsom kedvező hatása a likopin antioxidánsnak köszönhető, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen harcol hatékonyan.

Az egészséges táplálkozás részeként ajánlott napi öt vagy annál több adagnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett 24 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák esélye, összehasonlítva az ennek felét vagy annál is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt evő férfiak rákkockázatával.