hirdetés

A romákkal szemben évszázados előítéletek gyökeres megszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa az ötezer romával tartott vatikáni találkozón. Az egyházfő a romákat ugyanakkor a törvények tiszteletére és integrációra szólította fel.

Ferenc pápa

Ferenc pápa arra kérte a romákat, ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk. „Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez, tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is” – mondta. Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy gyermekeik iskolába járjanak. Hangsúlyozta, hogy a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába.

A vatikáni audienciateremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák és szintik színes népviseletben, zenével és énekkel ünnepelték a Ferenc pápával való találkozót. A cigány zarándoklaton mintegy 150 magyar is részt vett Nógrád megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról.

Ferenc pápa kijelentette, minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. Azt mondta, az egyház számára a romák nem a peremen, hanem a középpontban állnak.