hirdetés

Legalábbis egy friss brit kutatás eredményei szerint, adataik alapján ugyanis a nők kevesebb hibát vétenek vezetés közben, mint a férfiak.

női sofőr

 

Az angol Privilege biztosítótársaság készítette a felmérést viszonylag kis körben, csupán 50 ember vezetési képességeit figyelték az anyósülésről, valamint további 200 sofőrt a londoni Hyde Park Corner széléről – idézi az Independent.

Tizennégy feltétel alapján összesen 30 pontot lehetett szerezni, az eredmények mindenkit megleptek, a nők szinte minden tekintetben jobban teljesítettek, átlagosan 23.6 pontot, a férfiak pedig csupán 19.8 pontot kaptak.

A nemi sztereotípiák a sofőrök képességeinek értékelésére is hatott, a nők csupán 23 százaléka hitte azt magáról, hogy jobban vezet a férfiaknál, míg a férfiak alig 13 százaléka gondolta úgy, hogy a kormány mögött a nők a jobbak. A teszt után megkérdezett férfiak általában túlértékelték teljesítményüket: 84 százalékuk állította, hogy tartotta a megengedett sebességet, pedig az adatok szerint ez csak 64 százalékuknál volt igaz. Az Independent által megkérdezett autóvezetés-oktatót is meglepték az eredmények, ő ugyanis azt tapasztalta, hogy a férfiak könnyebben és gyorsabban tanulnak meg autót vezetni, és kevesebb hibát is vétenek. Az oktató ezt azzal magyarázta, hogy úgy tűnik, később a járművezetés szabályaira a nők jobban emlékeznek.

A vizsgálatban biztonsági szempontból is abszolút győztes volt a gyengébbik nem, csupán 1 százalék mutatkozott veszélyesnek, ugyanakkor a férfiak 14 százaléka bizonyult vakmerőnek a forgalomban.

A tesztvezetés során előzékenyebbek is voltak a női sofőrök, 39 százalékuk vezetési stílusára volt jellemző az udvariasság, amíg a férfiak csupán 28 százaléka volt figyelmes a közlekedésben.

Charlotte Fielding, a tesztelő Privilege cég gépjármű-biztosítás részlegének vezetője azt állítja, hogy a felmérés – mivel kis körben végezték – nem ad egyértelmű választ arra, hogy a nők valóban jobb vezetők lennének, mint a férfiak, de azt mindenképpen bizonyítja, hogy a nemi sztereotípiák nem állnak tudományos lábakon.