hirdetés

Bepanaszolták és felnyomták Czeizelt, aki harmadjára egy erős ejnye bejnyét kapott a Magyar Orvos Kamarától. . A neves genetikus, professzor Czeizel Endre nem rejtette véka alá a mesterséges megtermékenyítés magyarországi gyakorlatát illette kritikával, ezért most figyelmeztette őt a MOK etikai bizottsága. A genetikus professzor fenntartja véleményét, szerinte Magyarországon nem tartják be a nemzetközi szabályokat.

czeizel-endre

A Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága figyelmeztette Czeizel Endre genetikus professzort, miután bepanaszolta őt egy budapesti lombikbébi-intézet -írta az Origo.  Mindez persze nem véletlen, hisz a panaszos magára vette a kritikát, ahelyett, hogy végig gondolta volna, hogy valóban jól csinálja-e, azt amit épp némi kritikával illetett a professzor. Természetesen ma Magyarországon a konzultáció és esetleges önvizsgálat helyett inkább mindenki perre megy,vagy épp feljelent.  Ez ma a divat.

Nos a panasz tárgya a genetikus szakvéleménye volt. Czeizel egyebek mellett ugyanis azt bírálta, hogy egy mesterséges megtermékenyítéskor az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használta, ami “éppen akkor adódik”, ezért 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség. Véleménye szerint Magyarországon nem tartják be a nemzetközi szabályokat.

Nos, ha ez így van akkor az elgondolkodtató. Ha nincs így akkor meg vajon honnan vette volna mindezt Czeizel ? Szóval egyelőre máig pontosan nem tudni, hogy a gyakorlatban akkor valóban úgy megy-e a lombikbébi program, ahogy azt Czeziel állítja vagy sem.

 

Az ügyben a professzort kétszer felmentettek, majd végül elmarasztaló ítélet született. Czeizel az Origónak azt mondta: elfogadja a döntést, de most is úgy gondolja, joga van elmondani a véleményét.

( Fotó: parameter.sk )