hirdetés

A tinédzser- és fiatal felnőttkorban is el lehet kezdeni a mellrák elleni védekezést a rostban gazdag ételek mindennapos fogyasztásával, akár napi egy gyümölcs elegendő ahhoz, hogy 16-24 százalékkal csökkenjen a betegség megjelenésének valószínűsége – állapították meg egy 25 éven át tartó amerikai kutatás során.

gyümölcsfogyasztás

 

A Pediatrics amerikai folyóiratban publikált tanulmány több mint 90 ezer nő adataiból vont le következtetéseket, akik a középiskolai éveik alatti étrendjüket vizsgáló felmérés alanyai voltak. A résztvevők minden négy évben kérdőívet töltöttek ki táplálkozásukról 1991 óta, amikor 22-44 évesek voltak.

A fiatal felnőttként több rostos ételt, különösképpen sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében 12-19 százalékkal kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

A serdülőkorban fogyasztott sok rostos étel a kutatók szerint általában véve 16 százalékkal csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát, és 24 százalékkal a menopauza előtt kialakuló mellrák rizikóját.

Az összes megkérdezett tekintetében a fiatal felnőtteknél minden napi 10 grammnyi rostos ételtöbblet – például egy alma vagy két szelet teljes kiőrlésű kenyér – fogyasztása 13 százalékkal csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi karának tudósai által végzett kutatás azt mutatta, hogy a gyümölcsök és zöldségek rostjai bizonyultak a leghasznosabbnak a mellrák elkerülésére. Az eredményeket a kutatók azzal magyarázták, hogy a rostban gazdag étrend feltehetően közrejátszik a vér ösztrogénszintjének csökkentésében. Az ösztrogénszint a tudósok szerint szoros kapcsolatba hozható a mellrák kifejlődésével.