hirdetés

Rejtett kincset találtak a Közlekedési Múzeum bontásakor. A Kossuth-díjas iparművész, Schrammel Imre 30 éve elrejtett reliefje került elő.

schrammel reliefje

A Közlekedési Múzeum bontása közben előkerült Schrammel Imre Kossuth-díjas iparművész terrakottareliefje, amely közlekedési eszközöket, többek között vonatot, vitorlást és hőlégballont ábrázol. Az 1967-ben készült alkotást az utóbbi harminc évben paraván takarta – írta a Magyar Hírlap.

Schrammel elmondta: a múzeum 1966-os felújításakor rendelték meg tőle a közlekedésről szóló művet, amely az akkori főbejárattal éppen szemben volt. 30 évvel ezelőtt azonban paravánt húztak a mű elé.

A művész tájékoztatása szerint az egész falat beborító monumentális mű nem egyszerre került oda, kiegészítette a reliefet, a mű második részére például a légi közlekedés fejlődése miatt volt szükség, és a teljes közlekedést foglalja össze. A relief nagyban eltér a korabeli szocreál esztétika által megkövetelt látványvilágtól, talán a futurizmushoz áll legközelebb.

A múzeum faláról az alkotást restaurátorok szedték le, és a keramikus nemsokára elkészülő szombathelyi múzeumában újra kiállítják majd.

(Fotó: MH)