hirdetés

Váratlanul vádkiterjesztéssel élt az ügyészség az Őssejt ügyként elhíresült büntetőeljárásban, ahol közismert személyek és tévések is a vádlottak padján ülnek. A mulatós zene királyát Fásy Ádámot és nyolc társára börtönbüntetést kér a vádhatóság. A vádlottak közt van a Munkácsy festmény tulajdonosa vitéz Pákh Imre is.

 Schmitt Pál  Pákh Imre

A terhelteket  nemcsak bűnszövetségben elkövetett csalás, de tiltott emberi szövettel való visszaélés miatt is felelősségre akarja vonatni a bírósággal az ügyészség.  Az Őssejt botrány kilenc vádlottjára börtönbüntetést kért a vádhatóság. A vádlottak padján olyan neves személyek is találhatóak, mint a mulatós zene királya Fásy Ádám vagy épp a Munkácsy festmény tulajdonosa vitéz Pákh Imre üzletember. De a szebb napokat látott és a TV2 által agyon dicsért kaposvári plasztikai sebész Schaffer András is vádlott. Az ügyészség némiképp váratlanul de élt a vádkiterjesztés lehetőségével és a csalás mellett tiltott emberi szövettel való visszaélés miatt i éri a vádlottak bűnösségének kimondását. némi öröm lehet az ürömben, hogy a vádhatság senkire sem kér letöltendő szabadságvesztést. A tárgyalás áprilisban folytatódik a védők beszédével és utána tud a Fővárosi Törvényszék ítéletet hozni majd.

A mai tárgyalás másik érdekessége az volt, hogy az ügyészség hangsúlyozta, hogy az őssejt kutatásoknak van jövője s ez igen fontos lehet a gyógyászatban de ezt csak megfelelő törvényi keretek és engedélyek közt szabad csinálni de épp ezek hiányoztak és nem állta rendelkezésére a vádlottak által irányított cégnek.

 

Az ügyvédeket nem lepte meg az ügyészség váratlan vádkiterjesztése.

Nem ért váratlanul a tisztelt ügyészség fordulata. Így részben jeleztük a tisztelt bíróságnak, hogy élnénk a tárgyalás elnapolásának lehetőségével s az új vádra is szeretnénk perbeszédjeink során reagálni. Személy szerint úgy gondolom sem a csalás sem másnak a törvényi feltételei nem állnak fenn a védencem vonatkozásában – mondta dr. Holló Gábor,ügyvéd.

 

Mint közismert, a vádlottak különböző módon kötődtek az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-hez, melynek kaposvári klinikáján, és más helyszíneken az ügyészség szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket – a társaságnak csak az őssejtek levételére és tárolására volt jogosítványa a vádhatóság szerint. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. Miután a beavatkozások a hatóságok tudtára jutottak, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három gyanúsítottat, amint – a hatóság szerint – éppen őssejtbeültetést akartak végezni. Az ügyben egy ukrán amerikai professor és egy ukrán biólogus nő több mint két évig volt kényszerintézkedés hatálya alatt, jogsértően.