hirdetés

Fattha Bahadur Rana mindössze 9 éves volt, amikor 1934-ben az elmúlt száz év legnagyobb földrengése kitört. Felesége is túlélte a katasztrófát, de a falu, ahol élnek, a földdel vált most egyenlővé. Nepálban majd 10 millió ember lett földönfutó a katasztrófa következtében. A halálos áldozatok száma közelít a tízezerhez. Fattha Bahadur Rana pedig csak egy túlélő a sok közül.  

bahadur rana

Bahadur Rana otthona összedőlt, az idős férfi az április 25-i 7,8-as erősségű földrengés epicentrumának közelében, a Gorkha körzetben lévő Pokharidandában lakik. 82 éves felesége is túlélte a katasztrófát. Rana 9 évesen éppen a mezőn dolgozott, amikor a 8-as erősségű földrengés kitört 1934-ben. Akkor azt hitte, hogy egy repülőgép zuhant le. A fiú egy évvel korábban lett családfenntartó, miután apja meghalt. Anyjáról és öccséről is ő gondoskodott. A 80 évvel ezelőtti földrengés epicentruma 200 kilométernyire volt Pokharidandától, így inkább csak megijesztette az ott élőket. A katasztrófában több mint 10 000 ember halt meg, és teljes városok dőltek össze.

 

Múlt szombaton azonban csak néhány tucat kilométernyire volt a földrengés központja. Talán, mert egyszer már átélte, Rana tudta, mit kell tenni. Letette a könyvet, melyet épp olvasott, és kirohant a saját maga által, puszta kézzel épített házból mindössze másodpercekkel azelőtt, hogy az összedőlt.

 

„Azt hittem, itt a világvége” – mesélte a férfi, akinek fogalma sincs arról, hogy hogyan fog élni ezután, mivel a földrengésben mindenét elvesztette. A falunak egyébként mind a 30 háza összedőlt, de csodával határos módon senki sem halt meg. A földrengést Rana 82 éves felesége is túlélte.

 bahadur

Eltekintve a gyermekként sikeresen túlélt földrengéstől, Rana az átlagos falusiak életét élte Nepálban. Először 16 évesen nősült meg, majd felesége halála után 32 évesen másodszor is. Legalább hat gyereke, unokái és dédunokái is születtek.

Múlt héten a nepáli hadsereg katonái egyetlen dobozt mentettek ki háza romjai alól, amelyben szerencsére benne volt nyugdíj-azonosító kártyája is, amely a havonta 5 dollárnak megfelelő jövedelmet jelenti számára.