hirdetés

A migránsok tragédiájára emlékeztetett mexikói körútjának utolsó helyszínén Ferenc pápa – helyi idő szerint – szerdán nem messze a texasi–mexikói határtól. A katolikus egyházfő nem titkolta, hogy a menekültek segítői az irgalmasság prófétái, s ha már sok ország úgy bánik a menekültekkel, ahogy, és lezárja határait, akkor legalább a szívüket megnyithatnák. 

Ferenc Pápa

A katolikus egyházfő homíliáját El Paso városának stadionjában tévén közvetítették, ahol mintegy 30 ezer ember gyűlt össze meghallgatni szavait.

A helyszín jelképes, mert Mexikó határán több ezer, az Egyesült Államokba eljutni kívánó migráns halt meg.

Ferenc pápa kijelentette, nem lehet a humanitárius válság létét tagadni, amely az elmúlt években emberek ezreinek migrációjában nyilvánult meg. Emberek ezrei vonaton, járműveken, sőt akár gyalogosan több száz kilométert tettek meg hegyek között, a síkságokon és más nehéz terepen. A kikényszerített migráció emberi tragédia, a jelenség globálissá vált – mondta a pápa. A migránsok a szegénység, az erőszak, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés miatt elhagyják szülőföldjüket, és miközben a „jobb élet” felé tartanak az út „másik oldalán” elrabolják, rabbá teszik őket, pénzt csalnak ki tőlük.

Úgy vélekedett, hogy a szenvedések ellenére erre az útra „fény” vetül. Mint mondta, ismert számára számos társadalmi civilszervezet tevékenysége, amely védelmezi a migránsok jogait. Hozzátette, ismert a papok határozott segítő munkája is ezen a téren. Hangsúlyozta, ezek az emberek, az „irgalmasság prófétái” gyakran az életüket is kockáztatják, hogy másokon segítsenek.

A pápa egyben a kormányokat arra szólította fel, hogy nyissák meg szívüket a kikényszerített migráció láttán, ha már a határokat nem lehet.

Hozzátette: elég a sok halálból, elég a kizsákmányolásból.

Ferenc pápa látogatása Chihuahua államban mexikói körútjának utolsó programja volt, az egyházfő helyi idő szerint este Rómába utazik.