hirdetés

A tengeren menekülő migránsok befogadásáról és a közel-keleti térség konfliktusairól is beszélt Ferenc pápa pénteken, amikor a Vatikánban fogadta az Ifjúsági Eucharisztikus Mozgalom (MEG) tagjait. A menekültek visszautasítása háborúval ér fel, ez erőszak, ezt gyilkosságnak nevezik-állítja Ferenc pápa.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 26:  Pope Francis waves from the Popemobile on his way to attend the Via Crucis on Copacabana Beach during World Youth Day celebrations on July 26, 2013 in Rio de Janeiro, Brazil. More than 1.5 million pilgrims are expected to join the pontiff for his visit to the Catholic Church's World Youth Day celebrations which is running July 23-28. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Ferenc pápa a világ válságövezeteiről beszélve megemlékezett a tengeren menekülő emberekről. Közülük a Mianmarból menekülő rohingja kisebbség tagjait említette meg, akiket májusban az emberkereskedők magukra hagytak Indonézia partjainál a nyílt tengeren és eddig egyetlen ázsiai ország sem kívánta őket befogadni.

Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy ezeknek a menekülteknek a visszautasítása  háborúval  ér fel,  ez erőszak, ezt gyilkosságnak nevezik. Az olasz jezsuita rend alapította Ifjúsági Eucharisztikus Mozgalom (MEG) fiataljaival találkozva Ferenc pápa kijelentette, hogy a  mai háborús világban a fiatalok képviselik a reményt . A pápa megismételte már többször hangoztatott meggyőződését is, miszerint a világban, különböző színtereken ugyan, de egy harmadik világháború zajlik.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a konfliktusokat csakis párbeszéddel lehet megoldani. A Közel-Keletet említette, ahol Ferenc pápa szerint tiszteletben kell tartani többek között a keresztények vallásszabadságát is.