hirdetés

A lovak képesek különbséget tenni az emberek érzelmeket tükröző arckifejezései között, máshogy viszonyulnak a dühös és a vidám emberekhez – derült ki egy friss brit kutatásból.

ló

 

A Sussexi Egyetem kutatói nagyméretű fotókon férfiak arckifejezését mutatták 28 lónak: az állatok „negatívan reagáltak” a mérges arckifejezésre – írja a BBC online.

A szakértők szerint a háziasítással a lovak képessé válhattak arra, hogy értelmezzék az emberi viselkedést és alkalmazkodjanak hozzá. Eredményeiket a Biology Letters című szaklapban mutatták be.

Az egyikünk mutatta a fotót, a másik fogta a lovat. Az állatok a bal szemükkel nézték meg a mérges arcot – mondta el Amy Smith kutató.

Az emlősök agya úgy működik, hogy a bal szemből jövő ingereket az agy jobb fele dolgozza fel.

A jobb agyfélteke a negatív ingerek feldolgozására specializálódott. Ez valójában az energiamegosztásról szól, hiszen így az emlősnek nincs szüksége arra, hogy az az egész agyat használja – magyarázta Smith.

A tudósok pulzusmérőket is felszereltek a lovakra, amelyek megmutatták, hogy a mérges arckifejezések jelentősen fokozták a szívverésüket.

Hasonló eredmények születtek nemrég családban élő kutyák vizsgálatakor is, ami felveti a kérdést, hogy hogyan befolyásolta az emberekkel való együttélés az állatok viselkedését. A lovaknak megvan az a velük született képességük, hogy felismerjék egymás érzelmeit. Úgy tűnik, hogy a háziasítással képessé váltak az emberi érzelmek azonosítására is – állapították meg a kutatók.