hirdetés

Ezt most tudományosan is bebizonyították: egy ausztrál kutatás szerint a környéken élők biztonságérzetére és a gazdik egészségére is jótékony hatással van a kutyasétáltatás.

kutyasetaltatasA Nyugat-Ausztráliai Egyetem 1 ausztrál és 3 amerikai városban, ezer kutyatulajdonos bevonásával készült felmérése szerint a kutyájukat rendszeresen sétáltató emberek csaknem 60 százaléka mondta, hogy biztonságosabban érzi magát, amikor a kutyájával sétál, és közülük is a nők érzik magukat nagyobb biztonságban.

Az eredmények szerint a kutyájukat sétáltató emberek hetente több napon végeztek legalább 30 percnyi fizikai aktivitást, mint nem sétáltató társaik, ami azt jelenti, hogy könnyebben tudják teljesíteni a jó egészség megőrzéséhez ajánlott heti 150 percnyi testmozgást.

A vizsgált négy városban a gazdik hetente 5-6 alkalommal, összesen több mint 90 percig sétáltatták a kutyájukat, és mivel háromszor nagyobb valószínűséggel sétáltatják kedvencüket a lakóhelyük közvetlen környezetében, ezért valószínűleg jobban megismerik a környéket és a szomszédjaikat – áll a tanulmányban.

A szakemberek szerint nem véletlen, hogy a kutyatartók szoktak „az utcák szemeivé és füleivé” válni. Ez a természetes megfigyelés lehetőséget ad az embereknek az interakcióra, a környék szemmel tartására, a szokatlan eseményekre való felfigyelésre, ami elrettentheti a bűnözőket és biztonságosabb légkört teremthet – állítja a kutatás vezetője.

(Medicalxpress)