hirdetés

A kutyák számára nemcsak az számít, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy milyen hangsúllyal mondjuk azt. Agyuk a szavakat a miénkhez hasonlóan dolgozza fel. Erre a következtetésre jutottak magyar kutatók, akik a világon elsőként vizsgálták, hogy a kutyák idegrendszere hogyan reagál az emberi beszédre.

kutyaA dicsérő szavakra jutalomközpontjuk csak abban az esetben reagál, ha dicsérő hanglejtés társul hozzá. Az emberekéhez hasonló módon bal agyféltekéjükkel dolgozzák fel a szavak jelentését, a jobb féltekét pedig az intonáció értelmezésére használják.

A beszédingerekben gazdag emberi környezetben élő nem főemlősök szójelentés reprezentációi megjelenhetnek az agyban – állapította meg az MTA–ELTE Összehasonlító Etológiai Tanszékének kutatócsoportja, akik vizsgálataik eredményét a legelismertebb tudományos szaklapban, a Science magazinban ismertették.

Tizenhárom családi kutya agyműködését vizsgálták fMRI-eljárással. Az agyi aktivitásukat mérték, miközben kiképzőjük beszédét hallgatták. Dicsérő szavakat mondtak nekik dicsérő és semleges hangsúllyal, illetve számukra jelentés nélküli szavakat szintén dicsérő és semleges hangsúllyal. Az az agyterület, amely az örömszerző ingerekre reagál, csak akkor vált aktívvá, ha a kutyák dicsérő jelentésű szavakat hallottak dicsérő intonációval.

A kutatás vezetője, Andics Attila agykutató azt mondta: az eredmények új megvilágításba helyezik az eddigi elképzeléseket arról, hogyan jelenhettek meg a szavak a nyelvi evolúció során. Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de a szavak feldolgozására nem csak az emberi agy képes – magyarázta a szakértő.

Ez a kutatás az első lépés annak megértése felé, hogyan értelmezik a kutyák az emberi beszédet, az eredmények pedig abban is segíthetnek, hogy a kutya és az ember közti kommunikáció és együttműködés még hatékonyabbá váljon.