hirdetés

Nyárig bírhatják a szemétszállító cégek, legalább ötödük becsődölhet, ha elindul az új központi hulladékgazdálkodási rendszer – állítják az érintettek. Az NHKV szerint azonban a kormány célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és a szolgáltatás magas színvonalú elvégzése, és az eddigi közszolgáltatókkal kívánnak tovább működni és dolgozni. 

kukásautó

A hazai szemétszállító cégek szerint legalább ötödük lehet veszteséges és mehet csődbe, ha beindul az új központi hulladékgazdálkodási rendszer. Így Budapest kivételével már a nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás. Emiatt levélben fordult szerdán a 108 település – Pest és Nógrád megyében – a szemétszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. vezérigazgatója a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő  Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez. A kft. arra figyelmeztetett, már júliusban nem tudják elszállítani a települések hulladékát, mert nincs tartalékuk, pedig eddig minden bevételt az ellátásba forgattak vissza. Ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nemcsak a béreket nem tudják kifizetni, de a szolgáltatás a nyár közepén le is állhat.

Tiltakozunk, és nem engedjük meg, hogy a hosszú évek alatt nyereségessé tett FKF-től milliárdos összegeket vonjanak el, hogy abból ne a főváros fejlődjön, hanem a vidéki cégek veszteségeit fizessék ki – mondta a Magyar Nemzetnek  Tarlós István főpolgármester. Elmondta: a kormányzati illetékesek máig nem válaszoltak az általa márciusban tett jogszabály-módosítási kezdeményezésre.

Az Esti Újságnak a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az alábbi közleményt küldte egy hasonló vészharangokat megkondító cikkünkkel kapcsolatosan, amelyben egy gyömrői cég vezetője nyilatkozott.

Az NHKV célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése, továbbá a hatékony, magas színvonalú szolgáltatás biztosítása. A sajtóban megjelent állításokkal szemben a kormány április 1-jével nem államosította a lakossági hulladékszállítási ágazatot. A valóság ezzel szemben az, hogy az Országgyűlés által megalkotott jogszabály nem érinti a közszolgáltatók tulajdonviszonyait. Az NHKV nem holding, hanem egy jogszabályi keretek között működő koordináló szerv, így nincs sem a tulajdonában, sem pedig résztulajdonában egyetlen közszolgáltató sem. Az átalakítás első lépéseként kezdte meg működését az NHKV, majd április 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodási rendszer is. Fontos hangsúlyozni: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, amelyet még maguk a közszolgáltatók tehettek meg, az új rendszerben még csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-jét követő tevékenységekért. Az országban eltérő rendszerben van, ahol 1 hónapos, van, ahol negyedéves a közszolgáltatási díj befolyásának ütemezése. Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, továbbá – ahogy eddig is – nyitott minden egyeztetésre a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. Végezetül: a jogszabályi előírások alapján olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el – írta Csizmadia Tamás, az NHKV Zrt. szóvivője.

(Fotó: illusztráció)