hirdetés

Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávézás valóban meghosszabbíthatja az életet. Ugyanis jótékonyan hat az idegrendszerre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt az öngyilkossági hajlamot is.

kávé egészség

 

Több százezer ember életviteli szokásainak 30 éven át tartó megfigyelésével jutottak a kutatók erre az eredményre. Ráadásul a napi 3-5 csésze kávét fogyasztóknál figyelték meg a legjobb adatokat.

200 ezer embert figyeltek meg 30 év során, ez alatt az idő alatt közülük 30 ezren hunytak el. Rendszeresen kérdezték a megfigyelt alanyokat étkezési szokásaikról, és folyamatosan vizsgálták őket.

Az adatok összevetéséből kiderült: akik naponta maximum 5 kávét fogyasztottak, eredményeik 5-9 százalékkal kisebb halálozási kockázatot mutattak, mint a sosem kávézók esetében. Akik pedig e mellé nem is dohányoznak, 15 százalékkal jobb életesélyeket mutattak.

Az egészségügyi problémákra vetítve is számos pozitív hatást mutattak ki a rendszeres kávézók esetében: kevésbé érintették őket a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az idegrendszeri problémák. Sőt, ami igazán meglepő, hogy az öngyilkossági hajlam rizikófaktorát is csökkentette a kávéfogyasztás.