hirdetés

Kellemetlenségeket okozhat a karácsonyfa, na ezt sem tudtuk eddig. A tűlevelek között lerakódott pollen, por és penész tüsszögést, köhögést és orrfolyást válthat ki a kutatók szerint.

karácsonyfa

Valószínűleg sokan nem is tudják, hogy a karácsonyi ünnep középpontjában álló dísz, a karácsonyfa, szénanáthát vagy allergiás tüneteket okozhat. A karácsonyfa tünetegyüttesként ismert állapotot a növényen tenyésző különféle penészgombák okozzák. Ezek természetes módon is megtalálhatók a fenyőfákon, de gyors szaporodásba kezdenek, amint bekerülnek a központi fűtéses lakásokba. A pollenek is lerakódhatnak a fa kérgén, de ezek nem magának a fenyőnek a pollenjei, hanem más fákról származnak. Az élő karácsonyfák törzsén és levelein is összegyűlhet penész, a hosszabb ideig tárolt fákon pedig még több penész és por rakódhat le. A penészgombák spórákat bocsátanak ki, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki.

A műfenyők is kiválthatnak azonban tüsszögést. Ha tavaly óta tároljuk a karácsonyfánkat, vastag réteg por rakódhat le rá, ami szétszóródik, amikor megbolygatjuk. Ezek az allergének aztán felszabadulnak a levegőbe, amikor a fát bevisszük a szobába, és a betegekben szénanáthát okozhatnak.

Az állapotra azután derült fény, hogy dr. Lawrence Kurlandsky allergia-szakértő megjelentette új kutatását, amelyben azt vizsgálta, miért tetőznek a légúti megbetegedések a karácsonyi időszakban. Munkatársaival kéregdarabokat és tűleveleket gyűjtött össze karácsonyfákról. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szaklapban közzétett elemzésük 53 különböző fajta penészgombát mutatott ki a 23 mintában. Ezek 70 százaléka azonban nem hétköznapi penész volt, hanem olyan típus, amely asztmarohamokat, tüsszögést és orrfolyást képes kiváltani. A szakértők elmondták, hogy az új kutatás előtt azt feltételezték, hogy a fenyőfa pollenje vagy a fákra kerülő növényvédő szerek lehetnek felelősek az allergiás reakciókért, most azonban már tudjuk, hogy a penészgomba felelős a betegségekért.