hirdetés

Az indiai kendert évszázadok óta használják az emberek, a belőle készült kivonatok pedig bizonyítottan hatásosak többféle betegségben. Azt már tudjuk, hogy a kannabisz egyik hatóanyaga, a CBD számos idegrendszeri probléma, valamint az epilepszia kezelésében is pozitív szerepet játszik, azonban napjainkban is zajlanak a kutatások a THC betegségekre gyakorolt hatásáról. 

 

Cikkünkben bemutatjuk azokat a legújabb kutatásokat, amelyeket a gyulladásos bélbetegségben szenvedők körében végeztek.

A kannabisz hatóanyagai

Mint említettük, a kannabiszban többféle hatóanyag található. Ezek egyike a CBD, vagyis a cannabinoid, mely a Hemplux oldalán is többféle változatban megtalálható, és számtalan betegségben nyújt valódi segítséget a páciensek számára. Használható epilepszia, nyugtalanság, magatartási zavarok és egyéb problémák kezelésében.

Ezen kívül más hatóanyagok is szerepet játszanak a kannabisz hatásában, magát a pszichotróp hatást a THC, vagyis a tetrahidrokannabinol okozza. Ez a hatóanyag a kutatások szerint bizonyos betegségek tüneteinek csökkentésében segíthet.

A gyulladásos bélbetegség

A Crohn betegség az emésztőrendszer gyulladásos betegsége, melynek eredetét és kialakulásának körülményeit a mai napig nem ismerik, azonban rengeteg embernek okoz napi szintű problémát. Leginkább a vékonybél és a vastagbél gyullad be, és jelen pillanatban nem gyógyítható, csupán a tünetek enyhíthetők.

A Crohn és egyéb gyulladásos bélbetegségben szenvedő emberek tünetei széles skálán mozognak, és bizonyos időközönként a tünetek súlyosbodnak. Mivel ezek a tünetek sok esetben a mindennapi életet lehetetlenítik el, ezért nagyon sokféle kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnák megkönnyíteni a betegségben szenvedő emberek életét.

A kannabisszal végzett kísérletek

Az Expert Review of Gastroenterology and Hepatology folyóirat mutatta be azt a kísérletet, melyben 76 gyulladásos bélbetegségben szenvedő beteg tapasztalatait közölték. Nagyon fontos tényező, hogy a kísérletben részt vevő páciensek szerepeltek az Egyesült Királyság Orvosi Kannabisz regiszterében, tehát a kannabisz fogyasztásuk orvosi célra engedélyezett volt.

A kísérlet eredményei

A kísérletben részt vevő betegek három hónapig fogyasztottak THC-t tartalmazó szereket, és a beszámolójuk szerint ezáltal jelentősen javult az életminőségük, illetve csökkentek a tüneteik. A kannabiszt nem fogyasztó csoporttal szemben számtalan pozitív változásról számoltak be, melyek a fogyasztás időtartamának növekedésével egyre kedvezőbbek voltak.

Az Egyesült Királyságban végzett kísérlet eredményeit erősíti meg egy másik, Izraelben végzett kísérlet, melyben szintén erre a következtetésre jutottak, és azt tapasztalták, hogy a kannabisz használatával csökkent a vényköteles gyógyszerek használatának szükségessége.

Más betegségek esetén is hatásosnak bizonyult a kannabisz, kísérletek folynak a poszttraumás stressz-szindróma, valamint a depresszió kezelésében, ahol szintén nagyon kecsegtető eredmények születtek.