hirdetés

Ilyen súlyos ballon baleset még nem volt Magyarországon. A hétvégén Kajászótól nem messze kigyulladt a levegőben egy hőlégballon. Egy ember meghalt, három másik súlyos megsérült amikor a ballon zuhanni kezdett a magasból. A lángba borult ballont három hónapja vizsgálták meg a hatóságok.

Az eddigi vizsgálatok alapján a ballon két gázpalackja robbanhatott fel a kajászói balesetnél. A pilóta és két huszonéves lány szó szerint kiugrott a magasban lévő kosárból, a kukoricaföldre esetek. A túlélők is úgy tudjuk súlyos égési sérüléseket is szenvedtek, az eséstől is súlyosan megsérültek, jelenleg kórházban ápolják őket.

A balesetet néző és felvevő helyeik közül sokan azt hitték nem emberek ugranak ki a magasból, hanem dobálnak valamiféle zsákokat. Nos igen nagyot tévedtek.

A negyedik utas – aki születésnapjára kapta a ballonos meglepetés repülést – meghalt a balesetet követően, a szomszédos település polgármestere találta meg. Az áldozat férje végig a helyszínen volt, egy terepjáróból kísérte a hőlégballont, így azt is látta, ahogy felesége a lángoló kosárral együtt lezuhant a kukoricaföldre.

Magyarországon egyébként még sosem volt ilyen súlyos hőlégballon-baleset az elmúlt 50 évben.

A lángba boruló ballon úgy tudni három hónapja, június elején lett ellenőrizve, átvizsgálva minden rendben volt vele. A tapasztalt ballonosok szerint vagy emberi mulasztás vagy műszaki hiba történhetett, ami előre nem volt látható.

A rendőrség büntetőeljárást indított, gyanúsított még nincs az ügyben.

( Turi )