hirdetés

Zabpehely a csodaszer
2015-01-08 15:46

A dietetikusok régóta tudják, hogy a teljes kiőrlésű gabonák jó hatással vannak a szervezetre, egy friss kutatás azonban azt is bebizonyította, hogy az ilyen élelmiszerekben bővelkedő étrenddel tovább élhetünk.

reggeli zabpehely

Több mint 100.000 ember – 74 ezer nő és 43 ezer férfi – táplálkozási szokásait követték végig 1984-től, amikor még mindegyik alany tökéletesen egészséges volt, 2010-re azonban 26 ezren életüket vesztették.

A körülmények vizsgálataiba belekalkulálták többek között az életkort, a dohányzást, a testtömeg-indexet is, de a legnagyobb indikátor a teljes kiőrlésű magvak fogyasztása volt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a részt vevők, akik naponta legalább 28 gramm teljes kiőrlésű magvakból készült fogást elfogyasztottak, védettebbnek bizonyultak a szív- és érrendszeri problémáktól.

Az ilyen fajta táplálkozás 5 százalékkal kisebb halandósághoz vezet, különösen a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező haláleseteket számát csökkenti 9 százalékkal, a gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően élettartamunkat is növeli.

Ezek, és az ehhez hasonló élelmiszerek bírnak e jótékony hatással: a teljes kiőrlésű búzából vagy rozsból készült kenyér, a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta vagy éppenséggel a reggeli zabpehely és a zabkása is.

A zabpehely magas rosttartalmának köszönhetően hosszú távon kiegyensúlyozott energiával látja e a szervezetet. A teljes kiőrlésű termékek 25%-kal több fehérjét tartalmaznak, mint finomított társaik, emellett gabonatermékek javítják a csontok állapotát, csökkentik a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát, és elősegítik a belek egészségét.

Victoria Taylor, a British Heart Foundation vezető dietetikusa azt állítja: ugyan a tanulmány támogatja a magas rosttartalmú ételek fogyasztását, de nem tekinti át alaposan azt, mi rejlik az említett étrend és a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésének kapcsolata mögött. Ugyanis akik több teljes kiőrlésű ételt esznek, azoknak nagy általánosságban egészségesebb az életmódja is. Tehát könnyedén előfordulhat, hogy nem csak a teljes kiőrlésű ételek tehetnek erről a pozitív végkimenetelről.

Az újévi diétának kitűnő eleme lehet a zabpelyhes reggeli, illetve a teljes kiőrlésű élelmiszerek beiktatása a mindennapi étrendünkbe, főleg azok számára, akik nem szívesen mellőznék étkezéseik során a szénhidrátot.