hirdetés

Miért hasznos horgászni? Milyen faktorok miatt lehet azt kijelenteni, hogy a horgászat élménye egyszerre gyakorol jótékony hatást a testre, a lélekre és az elmére? Miért horgásszunk annyit, amennyi csak tőlünk telik?

 

Olyan kérdések ezek, amelyekre minél több felnőtt és gyermek figyelmét lenne érdemes felhívni. Mi ezt igyekszünk megtenni ebben a bejegyzésben.

Miben rejlik a horgászat hasznossága és élmény faktora?

A kérdést illetően persze lehet azt gondolni, hogy a horgászat szépségét, élményét, szeretetét és hozzáadott értékét nehéz szavakkal leírni. Viszont ezzel együtt az mindenképp kijelenthető, hogy rendszeresen horgászva a testünknek és az elménknek is segítünk.

Tegyük fel például, hogy a Cheapfishing webáruház etetőhajó GPS nélküli modelljeinek egyikével megetetünk, majd ezt a pontot meghorgászva egy 20 kilogrammos pontyot terelünk a szákba,  másfél órás fárasztás végén.

Olyan élménynek számíthat mindez, amit lehetetlen elfelejteni. Kezdve a készülődés izgalmával, a vízparti friss levegővel, a kapás adrenalinban gazdag élményével és megkoronázva a sikeres fárasztással.

A horgászat állóképességre gyakorolt jótékony hatásairól

Sokan vitatják, hogy a horgászatot sportnak lehet titulálni. Nekik érdemes lenne kipróbálni, milyen is lepakolni az autóba annyi felszerelést, ami alig fér el még egy kombiban is. Majd ezt kipakolni a vízparton, horgászni egy kiadósat, utána pedig újfent pakolás.

Nem beszélve a pergető horgászatról, ahol egész álló nap több százat dobva megy a cserkelés. Innentől kezdve nem is akkora meglepetés, hogy a horgászatok utáni másnapon gyakori jelenség az izomláz.

A koncentrációt igénylő, sok pakolással és fizikai erőkifejtéssel járó horgászat hatékonyan edzi a testet, és javítja a fizikai állóképességet. Miközben az sem egy elhanyagolható szempont, hogy ezzel együtt az elme és a lélek számára is tisztító hatású.

Amiért szintén elmondható, hogy az egyik legszebb sportól van szó

Akinek volt már szerencséje egy vízparti hajnalon, a párás napfelkeltét szemlélve látni a halak ugrásait, valószínűleg nem tud betelni a látvány szépségével. A horgászat varázsának egyik kulcsfontosságú faktora a természet mérhetetlen közelsége.

Valósággal megbabonázza az embert a festői látvány. A megugró halak csobbanásával, a halak csúszós testének tapintásával, illetve a vízparti növényzet sokszor buja illatával. Olyan élményeket lehet szerezni horgászat közben, amelyek segítenek átvészelni a hétköznapok stresszesebb pillanatait is.

Ráadásként nem is említettük még azt, amikor életünk egy-egy valóban meghatározó halával hoz minket össze a sors. Kezdve a kapás élményétől, amit még egy rutinos horgász is heves szívdobbanással nyugtáz. Hogy aztán következhessen egy fair küzdelemmel felérő fárasztás, majd pedig a fotózást követő visszaengedés.