hirdetés

Október 23-án nemcsak az 1956-os Nemzeti Ünnepünk van. Ma  van a Hópárducok Világnapja is. Erre a napra időzítve jelent meg a WWF friss jelentése a faj jelenlegi állapotáról és az őket fenyegető veszélyekről, ami sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amit az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia-szerte.

hópárducok

A Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel ma kiadott tanulmányból kiderül, hogy a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítunk nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására.

A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása, illetve az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat. Ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF jelentése kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 km-es körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától. Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amivel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe. Közép-Ázsia hegyvidéki területein kevesebb mint 4000 hópárduc élhet már csak, és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt mind hozzájárulnak a populáció mintegy 20%-os csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához. A Hópárducok Világnapja alkalmából a WWF Magyarország is közzéteszi a WWF Mongólia és WWF Nepál által kiadott kameracsapda-felvételeket, amelyek segítségével most mindannyian betekintést nyerhetünk a rejtőzködő életmódot folytató nagyragadozó életébe.