hirdetés

Most először vizsgálták az agyi aktivitás összefüggését az intelligencia mértékével. A svájci kutatók felmérése abban is úttörőnek számít, hogy közel azonos képességű alanyokat teszteltek: enyhén, és erősen átlag feletti IQ-val rendelkező embereket.

agyi aktivitás

A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola kutatócsoportja több mint 80 egyetemista agyi aktivitását mérte EEG-készülék segítségével, miután hagyományos IQ-tesztek alapján két csoportra osztották őket: hiperintelligensekre és a „csak” átlag feletti intelligenciával rendelkezőkre. Az EGG-s mérés alatt a résztvevők különböző nehézségű feladatokat oldottak meg.

Érdekes módon nem voltak nagy eltérések sem az egyszerűbb, sem a legbonyolultabb feladatok elvégzésekor, csak a közepes nehézségűeknél mutattak ki különbségeket a két csoport között. Mindkét típusnak gyerekjáték volt az egyszerűbb problémák megoldása, és ugyanolyan keményen dolgoztak a nehezebbeken.

Azt a hipotézist, miszerint egy intelligensebb embernek kisebb mértékben kell aktivizálnia az agyát, csak a közepes nehézségű feladatoknál tudták alátámasztani, ugyanis annak megoldásához hiperintelligenseknek kevésbé kellett megmozgatni az agyukat, közben kisebb aktivitást mutatott náluk az EEG készülék.

A kutatók szerint ez ismert tény, eddig azonban csak jelentősen eltérő intelligenciájú embereken vizsgálták. Első alkalommal tesztelték az elméletet olyanokon, akik bár különböző mértékben, de mind átlag feletti intelligenciával rendelkeznek.

A tanulmányt azon alapkutatás részeként készítették, amely azt vizsgálja, miképpen jelennek meg az agyban az intelligenciakülönbségek.