hirdetés

Szerdán a nap első felében sokfelé még melegfront jellegű hatás érvényesül, majd a délutáni óráktól egy hidegfront éri el hazánkat, ami nemcsak lehűlést és záporokat hozhat magával, hanem kellemetlen panaszokat is.

lehűlés fejfájás

Szerdán kezdetben erős déli széllel továbbra is meleg légtömegek érkeznek, az északnyugati tájak kivételével melegfront jellegű hatást tapasztalhat.

A napokban gyakorivá váltak az alvászavarok, nehezebb ébredés, és napközben is jellemző ilyenkor a fáradtság és tompaság. A koffeintartalmú kávé és energiaitalok helyett a délelőtt folyamán elfogyasztott egy-két csésze zöld tea amellett, hogy egészségesebb élénkítő hatása is tovább tart. A melegfrontra érzékenyek számíthatnak migrénre, amire szintén jó megoldás a zöld tea, valamint a bőséges vízfogyasztás. Ezek a humánmeteorológiai panaszok jelentkezhetnek még a szerdai nap folyamán, ugyanis a nappali felmelegedés északnyugaton már gyengül, de keleti és déli tájainkon továbbra is mérhetünk 30 fok közeli értékeket. Az átlagosnál melegebb napon az étkezés során érdemes kerülni a nehéz és zsíros ételeket, a saláták, gyümölcsök és a halfogyasztás kevésbé terhelik meg a szervezetet, a bőséges folyadékfogyasztás.

A szélre érzékenyek a hidegfront közeledtével szintén tapasztalhatnak fejfájásos tüneteket, a citromfű és a borsmenta tea fogyasztása ezeket enyhítheti. A hidegfront frissítő, de az ilyenkor előforduló koncentrációs zavarok is fokozhatják az ingerlékenységet.

Kellemetlen hír az érettségizőknek, hogy ilyenkor nehezebben tudnak teljesíteni, ingerültebbek, idegesebbek is lehetnek. Az összpontosító-képesség citromolaj párologtatásával javítható, ez akár még a tanteremben is alkalmazható.

Közben nyugat felől gyenge hidegfront érkezik, ami miatt a Kisalföldön egész nap, máshol inkább csak a nap második felében léphet fel enyhébb görcsös fejfájás, illetve izomgörcsök is, ha érzékeny rá.

Ebben a frontidőszakban gyakoriak a reumatikus panaszok is, a gyomorfekélyeseknél pedig gyakrabban fordul elő görcshajlam. Gyakoriak a gyomor-, epe- és vesegörcsök. A szívbetegek, az asztmások, a magas vérnyomásban szenvedők, és az epilepsziások állapota is romolhat.

A szeles időnek köszönhetően a légszennyezettség nem emelkedik, de néhol a forgalmasabb csomópontokban még magas lehet a szállópor koncentrációja.  A pollenterhelés azonban fokozódik, elsősorban a kőris, a platán és a tölgy virágpora válthat ki allergiás reakciókat.

A közlekedést is nehezítheti a fronthatásra fellépő koncentrációs képesség romlás, mivel a reflexidő nagymértékben megnövekszik, érdemes gyakran friss levegőt engedni az utastérbe.