hirdetés

Hévíz, ez a Zala megyei kisváros már évszázadok óta ismert kis települése hazánknak. Kezdetben csak a környező falvak lakói ismerték, és miután rájöttek gyógyító hatásaira, sokan megmártóztak benne. A korabeli képeslapok tanúsága szerint akkoriban még nagyon kevesen jártak ide, és az akkori társadalmi szokásoknak megfelelően ruhákban fürdőztek.

 

Azóta szerencsére már hazánk szinte minden lakója ismeri ezt az Európában is egyedülálló, természetes gyógyforrású tavat, melynek csodájára messze földekről is útra kelnek és ellátogatnak. A gyógytavat egy kórházi komplexum is kiegészíti, de szerencsére nem csak ott van lehetőség a gyógyvíz erejének megcsodálására.

Kiemelkedő turisztikai célpont

A hévízi szállodák közül különösen említésre méltó a Hotel Európa Fit****superior, mely ajánlataival, komplex szolgáltatásaival, lézeres diagnosztikai és kezelési eljárásokat tartalmazó központjával, luxusszínvonalával méltán vonzza magához hazánk és más országok turistáit is. 2021-ben pedig kiérdemelte az Év Szállása szakmai díját.

A tavat övező területen lefúrt kutak is gyógyvizet tartalmaznak, melyek ellátják a környező szállodákat, így az Európafitet is. Ezeken a helyeken természetesen ugyanolyan összetételű vizet találunk, csak más keverési aránnyal.

Természetesen a szálloda nem kizárólag a gyógyulni vágyókat várja, hiszen széleskörű programlehetőségeivel, wellness és spa élményfürdőjével a pihenni és szórakozni vágyók kedvelt célpontja is egyben.

A hévízi gyógyvíz és gyógyiszap ereje

Mivel a vizet már évszázadok óta ismerték, így természetesen az összetételét is próbálták kifürkészni, de a végleges elemzésre a 20. században került sor.

A hévízi tavat ugyan egy forrás táplálja, amelynek vize állandó mozgásban van. Alapvetően kalcium-magnéziumos, kénes és hidrogén-karbonátos jellegű, valamint alacsony radontartalmának köszönhetően enyhén radioaktív. Itt fontos megemlíteni, hogy összetétele miatt gyermekek számára 12 éves kor alatt nem ajánlott a fürdőzés, felnőtteknek is egyidejűleg 20 perc a javallott, szünetek utáni többszöri megismétlési periódusokkal.

A víz tartalmaz kisebb mennyiségekben más ásványi anyagokat is, amelyek mind-mind hozzájárulnak a kedvező közérzet és a gyógyulás kialakulásához. Nem csupán a hévízi gyógyvíz jótékony hatású, hanem a vízfelszín alatt megbúvó vastag iszapréteg is, melyet iszappakolások és az iszapból készített fürdősók és egyéb készítmények révén juttatnak be a szervezetbe.

A jótékony hatások és a gyógyulás

Változatos ásványianyag-összetétele révén a hévízi gyógyvíz számtalan betegség gyógyulásának segítője. Legfőképp a reumás mozgásszervi és gyulladásos eredetű gerinc- és ízületi betegségek nyugalmi stádiumában, bizonyos nőgyógyászati, valamint bőrbetegségek esetén érzékelhetőek pozitív hatások.

Ugyanakkor mindenképpen konzultáljon háziorvosával az, aki kizárólag gyógyulási céllal érkezik, mivel bizonyos betegségek esetében ellenjavalt az ilyen típusú gyógyvízben való fürdőzés.