hirdetés

Akár 13 évvel is tovább élhet az a gyerek, aki nem gyorséttermi ételen nő fel, hanem házi koszton – ezért kampányol Jamie Oliver. Egy nemrégiben megjelent brit tanulmányra alapozva népszerűsíti az otthoni főzést.

healthy cooking

A Health and Social Care Information Centre információs központ publikálta a 2013/14-es iskolaévvel kapcsolatos jelentését, amelyből kiderült: amikor a brit gyerekek 4-5 évesen elkezdik az iskolát, közülük minden tizedik túlsúlyos. Majd 10-11 évesen, az elemi befejezésekor már minden ötödik gyermek küzd súlyproblémákkal.

Ezen gyermekek ráadásul várhatólag felnőttkorukra is kövérek lesznek , de a legrosszabb, hogy a szívproblémák, kettes típusú diabétesz, stroke, és a rák is fenyegeti őket. Ezen felül nagyobb hajlamuk lesz csont- és ízületi problémákra is, külsejük miatt pedig alacsonyabb lesz az önbizalmuk.

Jamie Oliver szerint a szülőkre hárul az a feladat, hogy az egészséges ételek fogyasztását izgalmassá tegyék. A sztárszakács emellett felszólította az önkormányzatokat, hogy a gyorsétel-árusokat tiltsák be az iskolák környékén, adóztassák meg a cukrot, a befolyt pénzt pedig a helyes étkezéssel kapcsolatos oktatásra fordítsák.

Jamie nyilatkozata szerint, ha tudunk főzni, nem csak pénzt takarítunk meg, hanem 11-13 évvel tudjuk meghosszabbítani gyermekeink életét: úgyhogy tegyük izgalmasabbá a zöldséges ételeket, a salátákat – és cseréljük teljes kiőrlésűre a normál tésztákat.

Az Egyesült Királyság Népegészségügyi Alapítványa hasonló állásponton van, szakértőik szerint is a szülők felelőssége, hogy friss alacsony zsír- és cukortartalmú ételekkel lássák el gyermekeiket, emellett egészségtudatos táplálkozásra neveljék őket, ezzel és a gyorskaják mellőzésével évekkel hosszabbíthatják meg csemetéik életét.