hirdetés

Az időskori agyi leépülésen nem segít az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése – derült ki egy friss amerikai kutatás eredményeiből. Ugyanakkor a rendszeres halfogyasztásnak nem csak az agy karbantartásában van szerepe, a látásra és a szív-és érrendszerre is kimutathatóan jótékony hatással van az ilyen étrend.

omega_3

A csaknem négyezer idős ember részvételével 6 éven át tartó klinikai vizsgálat meglepő eredményre jutott. A tévhittel ellentétben a halfogyasztás életminőségre gyakorolt pozitív hatásait a halolaj kapszulák szedése nem helyettesíti, ugyanis azok nem rendelkeznek olyan tulajdonsággal, amely megállíthatja az agyműködés romlását.

A vizsgálat fókuszcsoportja olyan átlagosan 72 év körüli emberek voltak, akik időskori makuladegeneráció okozta látásromlásban szenvednek. A nemi eloszlást tekintve 58 százalékuk volt nő. Véletlenszerűen választották ki azokat, akik éveken keresztül omega-3 gélkapszulát szedtek, a többiek placebót kaptak.

A kutatás kezdetén memória-teszteket végeztettek el velük, a kognitív képességeiket is vizsgálták, ezeket megismételték kettő, majd négy évvel később. A halolajat és a placebót szedők eredményei nem mutattak eltérést – derült ki az az amerikai Országos Szemészeti Intézet felméréséből.

Arra azonban meggyőző eredményeik vannak, hogy egészségesebbek azok az idős emberek, akik heti étrendjében rendszeresen szerepelnek hal-félék. A lazacot, tonhalat, laposhalat sűrűn fogyasztók látása, szíve és agya is jobb állapotban van, mint azoké, akik sosem esznek effélét.