hirdetés

Ferenc pápa megint utat mutatott a kétkedőknek és a hezitálóknak, vallástól függetlenül. Menekültekkel ebédelt ugyanis Ferenc pápa Assisiben, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt. Talán nem véletlenül tette ezt a Vatikán első embere.

papa-ebedA katolikus egyházfő huszonöt menekülttel találkozott, akik Szíriából, Afganisztánból, Maliból, Gambiából és Nigériából jutottak Olaszországba. Egy részüket a Szent Egyed közösség fogadta be, a többiek a Rómához közeli Castelnuovo di Porto menekülttáborában élnek, ahova Ferenc pápa húsvétkor látogatott el, s mosta meg szertartásosan több menekült lábát.

A béke városaként ismert Assisi a Béke szomjúzása, vallások és kultúrák párbeszéde nevű nemzetközi vallásközi találkozót látja vendégül. A világvallások vezetőinek évente egyszer Assisiben rendezett találkozóját és közös békeimáját 1986-ban II. János Pál indította útjára.

A mostani találkozóra többek között Assisibe érkezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Justin Welby, Canterbury érseke, II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, Riccardo Segni római főrabbi és számos muszlim, buddhista és más vallási vezető. Az olasz sajtó hangsúlyozta, hogy a dalai láma nem kapott meghívást.

Kilenc vallás több mint négyszáz képviselője és mintegy tizenkétezer zarándok érkezett az umbriai városba. Közöttük hat Nobel-békedíjas is: Mairead Maguire észak-ír pacifista, aki 1976-ban kapta az elismerést, Lech Walesa volt lengyel elnök, Jody Williams amerikai emberjogi aktivista, Tavakkul Karman, a jemeni ellenzéki mozgalom egyik vezéralakja és a 2015-ös kitüntetett, tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett két tagja. Ferenc pápa négyszemközt és közösen is találkozik a vallási vezetőkkel. Délután minden vallás először külön, majd együtt imádkozik a békéért.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban reggel bemutatott misén azt mondta, a háború istene nem létezik, csak a békéé.

A háború szégyen, mi nem látjuk a háborút, megijedünk a terrortámadásoktól, de ez semmi ahhoz képest, ami azokon országokban, földrészeken zajlik, ahol éjjel-nappal folyamatosan hullanak a bombák, és gyermekeket, időseket, férfiakat, nőket gyilkolnak meg – hangsúlyozta Ferenc, hozzátéve: senki se gondolja, hogy a háború tőlünk távol van, mert a háború mindenkit közelről érint.

(Fotó: archív)