hirdetés

A gyógyító: köles
2014-10-11 17:51

Rengeteg magnéziumot, B-vitamint és folsavat tartalmaz. Jó az ereknek és védi a szívet is. A köles az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet. Ennek ellenére sokan méltatlanul mellőzik. Lássuk, miért tartják a szakemberek egészség bombának a kölest és mire is jó.

köles

A mai kor embere alig ismeri a kölest, pedig az egyik legősibb gabonafélénk. Kr.e. 7000-7500 évvel már fogyasztották Kínában, és a 18. századig kedvelt élelem volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is. Háttérbe kerülésének az oka elsősorban, hogy lisztet és tésztát nehezebb belőle készíteni a többi gabonaféléhez képest.

A köles igazi tápanyagbomba. Bár a gabonák legtöbbször telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a köles még így is kiemelkedik a többi közül. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. Fehérje-összetételének köszönhetően fogyasztása kifejezetten ajánlott májbetegség (cirrózis) esetén.

Jó hatással van az erekre és védi a szívet

A köles többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően hosszabb távon csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és növeli a „jó” koleszterinét. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérrögképződés kialakulásának esélyét, javítja a keringést, sőt daganatmegelőző hatása is van.

Gyomorbarát gabona

Magas rosttartalma révén rendszeressé teszi az emésztést, és jó hatással van az anyagcserére. Ráadásul fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mivel sokáig jóllakottságérzetet biztosít. Ezenkívül haspuffadással küzdők számára is ajánlott, hiszen a rostok lekötik az emésztés során keletkező gázok egy részét, így csökkentve a kellemetlen panaszokat.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Jó hír a lisztérzékenyeknek, hogy a köles bizony gluténmentes, így ők is bátran fogyaszthatják, és változatosabbá tehetik köreteiket. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy remek fehérjeforrásként nagy segítséget jelent a vegetáriánus étkezést követő lisztérzékenyeknek.

Alacsony glikémiás indexű

Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek sokszor nagy fejtörést okoz az, hogy bizonyos étkezéseikhez milyen lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket válasszanak. A köles őket is kisegíti, hiszen lassú felszívódása révén nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fehér rizs és krumpli helyett nagyszerű köretet készíthetünk belőle, de akár főételhez, sőt, süteményekhez is felhasználhatjuk.

Mit készítsünk belőle?

A legelső, ami mindenkinek eszébe juthat, a köleskása. Reggelire talán nincs is egészségesebb, akár magvakkal, joghurttal, esetleg aszalt gyümölcsökkel. De készíthetünk kölesből levest, sőt köretet, de még kenyeret is süthetünk. Sokan nem önálló ételt készítenek a kölesből, hanem gazdagítják vele például a lecsót vagy valamilyen rizses ételt.
Bárhogy is készítjük el, fontos, hogy főzés előtt alaposan mossuk át. A megmosott kölest csurgassuk le, majd egy lábasba téve öntsük fel vízzel. Fedő alatt, kevergetve kevesebb mint fél óra alatt megpuhul.