hirdetés

Dobjuk a pacsulikat. A fokhagyma jobban vonzza a hölgyeket. Legalábbis a skóciai kutatók erre a következtetésre jutottak. Nem hangzik valami biztos randitippnek, pedig a legújabb kutatás azt mutatja, hogy a nőket jobban vonzza azoknak a férfiaknak a testszaga, akik fokhagymát fogyasztottak.

fokhagyma

A kutatók szerint valószínűleg azért alakult ki a nőkben, hogy tetszik nekik fokhagymaevés után a hónaljban kialakuló izzadság szaga, mert ez arra utal, hogy a férfi egészséges. A fokhagyma antibiotikus, antivirális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, és a kutatások szerint csökkenti a nátha, a magas vérnyomás, sőt még bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is. Az is elképzelhető azonban, hogy a fokhagyma antibakteriális hatásának következtében csökken a hónaljban lévő mikrobák koncentrációja, ami kellemesebb hónaljszagot eredményez.

A lehelet egyértelműen kulcsszerepet játszik a társas interakciók többségében, de a hónaljszag is fontos tényezőnek számít az intim kapcsolatokban – hívták fel a figyelmet a skóciai Stirling Egyetem és a prágai Károly Egyetem kutatói az Appetite című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kísérletük során 42 férfit kértek meg arra, hogy forgórendszerben fogyasszanak nyers fokhagymát, fokhagyma kapszulát, illetve hogy egyáltalán ne egyenek fokhagymát, majd ezt követően viseljenek egy párnát a hónaljukban 12 óráig hónaljizzadságuk összegyűjtésére.

82 nőt arra kértek meg, hogy szagolják meg a szagmintákat, és döntsék el, mennyire tartják kellemesnek, vonzónak, férfiasnak és intenzívnek. Az eredmények alapján kiderült, hogy a férfiak testszagát sokkal vonzóbbnak és kevésbé intenzívnek értékelték a résztvevők, amikor nyers fokhagymát vagy fokhagyma kapszulát fogyasztottak, mint amikor nem fogyasztottak fokhagymát.

Ez a hatás azonban csak akkor volt kimutatható, amikor az alanyok jelentős mennyiségű fokhagymát fogyasztottak. Az első kísérletben csak 6 grammot ettek, ez azonban még nem befolyásolta a nők értékelését. A második kísérletben már 12 grammot fogyasztottak, és ekkor a nők vonzóbbnak tartották a férfiak testszagát.