hirdetés

A fogfehérítés titkai
2022-01-14 10:39

Hófehér, csillogó fogak, ragyogó mosoly – ki ne vágyna arra, hogy gondtalanul nevethessen és ne kelljen rejtegetnie az elszíneződött fogait? A fogfehérítés az esztétikai fogászatban egyre népszerűbb eljárás, lássuk, mik a “titkai”!

 

A fogak elszíneződésének okai

Az, hogy a fogaid idővel elszíneződhetnek, természetes folyamat. Sokféle tényező hozzájárulhat, aminek az okát a fogszakorvosok többsége igyekszik kideríteni. Miért? Mert nem mindegy, hogy csak bizonyos életmódbeli hibák vezettek eddig (a túl sok kávé, a dohányzás), vagy örökletes okok, illetve kóros állapotok.

A fogak elszíneződését okozhatják bizonyos gyógyszerek is (penicillin), a túl sok fluorid, na és az egyre nagyobb arányban használt ételfestékek is megváltoztathatják a fogak színét.

A fogak természetes színe egyénileg eltérő, ami az idő előrehaladtával csak egyre sötétebb lesz. Sajnos egy esetben sem csiszoló hatású fogkrémekkel, sem polírozással nem lehet eredményt elérni, ez pedig az az elszíneződés, amit a fogidegek elhalása okoz.

Ha hófehér hollywoodi mosolyt szeretnél

Az internet mindent tudni vél – fogfehérítési trükkök sorát vonultatja fel, sok esetben olyan elképesztő tanácsokat adva, ami sokkal inkább a fogaid kárára válik, semmint előnyére. A fogfehérítés legbiztosabb – és legveszélytelenebb – módja az, ha megkérdezel egy szakembert, aki részletesen tájékoztat a lehetőségekről.

El fogja mondani, hogy az a vakító fehérség, amit a sztárok villantanak, nem csak a fogfehérítés eredménye, hanem implantátum, fogpótlás, zománchéj vagy teljes speciális ráépítés következménye.

A fogfehérítés alaptípusai

Amikor felkeresel egy fogászati rendelőt – mint amilyen a Jildent Clinique Budapesten – a fogfehérítés megkezdése előtt a szakorvosok alaposan felmérik a fogaid állapotát. Ha sok szuvas fogad van, akkor először azokat kell rendbe tetetni.

Ezután következhet a fogak előkészítése a fogfehérítésre. Erre azért van szükség, hogy az eredmény tökéletes legyen. Eltávolítják a fogköveket, alaposan megtisztítják a fogaidat a rárakódott szennyeződésektől, majd következik a fogfehérítés.

A fogfehérítésnek három alaptípusa van:

• A fogászati rendelőben végzett gyorsfehérítés (Power-Bleaching) – a fogorvos egy speciális fehérítőgélt használ, ami hő és fény hatására aktiválódik. Ezzel a módszerrel a fehérítés folyamata 2 órán át tart.
• Az otthoni fogfehérítés – ezt az orvos utasításainak megfelelően kell elvégezned. Ennek során a fehérítőgélt egy speciális sínbe kell töltened, és néhány napig a fogsorra helyezve naponta fél órán keresztül kell viselned. Ez az előzőnél olcsóbb és a fogaknak is kíméletesebb eljárás.
• Fogak polírozása – nagyon népszerű, kíméletes kezelés, ami után látványos eredmények érhetők el.

Fontos, hogy a fogfehérítés egy olyan eljárás, amit minden esetben egyénre szabottan végeznek, hiszen nincs két egyforma fogsor. A fogfehérítés után még napokig dolgozik a fogaidon a fehérítőanyag, ezért erősen javasolt két hétig bizonyos ételeket kerülnöd. Az, hogy mennyire lesz tartós az eredmény, függ az életmódtól.