hirdetés

A nagy sportesemények és a fesztiválok során is természetes, hogy megugrik nyáron a sörfogyasztás, azonban a tavalyihoz képest idén mégis kevesebb sört ittak a magyarok. A csapadékos és sokszor hűvös nyár tehet a visszaesésről.

sörivásA Magyar Sörgyártók Szövetsége a két sportesemény és a nyári fesztiválok idejére kiugróan magas sörértékesítésre számított, azonban az alacsony nyári átlaghőmérséklet miatt még a tavalyi szintet sem hozták a magyar sörfogyasztók – olvasható a Magyar Nemzetben.

Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a lapnak azt mondta, arra számítottak, hogy az idei nyáron 150 ezer hektoliterrel, azaz 30 millió korsóval több sör fogy majd, mint egy átlagos évben. Ez a pluszmennyiség a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia idejére várt 2,5-3 százalékos növekedésből adódott volna, a kedvezőtlen időjárás miatt azonban már az is jó eredmény, ha a tavalyi szintet hozzák.

Az idei nyárról október elejére várhatók forgalmi adatok. Tavaly 6,5 millió hektoliter sört értékesítettek a legnagyobb magyarországi gyártók, a söripar adó- és járulékbefizetése elérte a 71 milliárd forintot. Előbbi négy-, utóbbi hétszázalékos növekedés volt az előző évhez képest.