hirdetés

Guggolással, kitöréssel és gyors, intenzív sétával sokat tehetünk azért, hogy elménk fiatal maradjon. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint ugyanis összefüggés van a lábunk erőnléte és aközött, hogy agyunk mennyire tud ellenállni az öregedéssel járó hatásoknak.

hölgy sportól

A szakemberek dr. Claire Steves vezetésével ikreket kísértek figyelemmel tíz éven át, akik közös génállományuknak köszönhetően jó alapok az összehasonlításhoz. Összesen 324 egészséges, női ikerpárt vizsgáltak, ellenőrizték gondolkodásukat, tanulási képességeiket, emlékezetüket mind a tanulmány kezdetén, mind tíz év elteltével. Az eredmények azt mutatták, hogy a láberősség nagyon jól előre jelezte azt, hogy a kognitív funkciók kinél mennyire változtak, akinek ugyanis erősebb lába volt, annál kevesebb agyi változás volt kimutatható.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a fizikai aktivitásnak jótékony hatása van az agyra, a dolgozó izmok ugyanis olyan hormonokat szabadítanak fel, amelyek elősegítik az idegsejtek növekedését. Mivel a legnagyobb izmok a lábakban találhatóak, ezek az izmok különösen fontosak, ráadásul ezeket viszonylag könnyű edzeni is, mert akár már álldogálással és sétálással is karbantarthatóak.

Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója úgy véli, ez a mostani kutatás csak alátámasztja az eddig is ismert tényt, hogy a fizikai aktivitás a test karbantartása mellett az agy karbantartásában is fontos szerepet játszik, bár mindennek a pontos mechanizmusa egyelőre még nem teljesen világos, ezért a jövőben még további vizsgálatokra lesz szükség.

(Fotó: Fitbuilder)