hirdetés

A Dél-Karolina Egyetem szakemberei nemrégiben készítettek egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az elektromos cigaretta – a korábbi vélekedéssel szemben – nem a hagyományos cigarettát helyettesíti a tinik körében, sőt, előbbit olyanok is használják, akik amúgy soha nem kezdtek volna el dohányozni.

e-cigi

Az Egyesült Államokban 2007-ben piacra dobott e-cigaretták olyan folyadékot párologtatnak, amely nem feltétlenül tartalmaz nikotint. Egy felmérés szerint 2011-ben a középiskolások 1,5 százaléka használt e-cigarettát a megkérdezést megelőző 30 nap során, négy év elteltével pedig ez az arány már 16 százalékra nőtt. 2014-ben egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy a végzősök 14 százaléka az elmúlt egy hónap során vagy dohányzott, vagy e-cigarettázott, míg egy évtizeddel korábban – amikor még e-cigarettát nem lehetett kapni az Egyesült Államokban – a tiniknek még csupán 9 százaléka számolt be arról, hogy már dohányzott.

Amint azt a kutatást vezető Jessica Barrington-Trimis kifejtette, ha az e-cigarettázó tinik a rendes cigaretta helyett nikotinmentes e-cigarettát szívnának, azt kellene tapasztalnunk, hogy a dohányzók száma csökken, ám 2014 óta nem látunk csökkenést e téren. Inkább az látszik, hogy a tizenévesek a hagyományos cigaretta helyett nikotinos e-cigarettát szívnak, sőt úgy tűnik, utóbbira olyanok is rákapnak, akik a hagyományos cigarettát soha ki sem próbálták volna.

A Pediatrics című lapban közzétett kutatás során 1995-ben, 1998-ban, 2001-ben, 2004-ben és 2014-ben érettségizett diákokat kísértek figyelemmel, akiknél egy kérdőív segítségével mérték fel a dohányzási szokásaikat. A kutatás kimutatta, hogy míg 1995 és 2014 között hanyatlás volt tapasztalható a tinik dohányzása terén, ez a trend 2014-ben megszűnt, és további csökkenést nem lehetett kimutatni.

Barrington-Trimis szerint ennek az az oka, hogy az e-cigarettát sokan kevésbé károsnak tartják, ezért bátrabban használják, a nikotinos változat azonban sok tinit rávett arra, hogy ezt is kipróbálják, így összességében nőtt a dohányzók száma. Azok az idősebb diákok ráadásul, akik már kísérleteztek az elektronikus cigarettával, hatszor nagyobb arányban próbálták ki később a hagyományos cigarettát, mint azok, akik nem. Megelőző intézkedésként nemrégiben Kalifornia Állam lett a második Hawaii után, ahol a dohánytermékek fogyasztásának engedélyezését 18-ról 21 évre emelték.

Összességében azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy míg a felnőttek esetében üdvözlendő, ha valaki a dohányzásról áttér az e-cigaretta használatára, tinik esetében éppen fordítva, gyakran az e-cigaretta csak egy bevezető a rendes cigarettára való rászokás előtt.