hirdetés

Vége a fájdalmaknak. Eldobhatjuk a fájdalomcsillapítókat.  A szakértők szerint ugyanis az agy szerkezetének módosításával a betegek ellenállóbbá tehetők a fájdalommal szemben. Az új kutatás annak reményét csillantja fel, hogy talán sikerülhet kifejleszteni hatékonyabb kezelési módokat a krónikus fájdalomtól szenvedő betegek számára, ráadásul lehetséges, hogy ez valami olyan egyszerű technikával is elérhető, mint a betegek több testmozgásra való ösztönzése.

fejfajas etkezes

A kutatók első alkalommal fedezték fel azt, hogy az arthritisz által okozott krónikus fájdalomban szenvedő betegek agyában több olyan receptor található, amelyek az ópiát fájdalomcsillapítókra reagálnak. Minél több ilyen receptor van, annál ellenállóbb a szervezet a fájdalommal szemben, mivel a test természetes fájdalomcsillapítóját, az endorfinokat, valamint a vényköteles ópiátokat, például a morfint is hatékonyabban képes felhasználni. A kutatók úgy vélik, ha sikerül rájönnünk, hogyan növeli a szervezet az ópiátreceptorok számát, lehetőség nyílik a fájdalomcsillapító kezelések továbbfejlesztése.

Az Egyesült Királyság népességének közel fele szenvedett már életében krónikus, hosszú távú fájdalomban, és a háziorvosi vizitek egyötödének ilyen panasz áll a hátterében. Egyesek azonban jobban meg tudnak birkózni a hosszú távú, súlyos fájdalommal, ezért a kutatók elkezdték vizsgálni, milyen mechanizmusokon múlhat az erre irányuló képességünk.

A Manchesteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy minél több ópiátreceptorral rendelkezik valaki, annál jobban ellenáll a fájdalommal szemben. Az elmélet tesztelése érdekében lézerrel felmelegítették a betegek bőrét, hogy megmérhessék, mennyi fájdalmat képesek elviselni. A résztvevők agyát ezalatt PET szkennerrel vizsgálták, és megmérték az ópiátreceptorok számát. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az arthritiszes betegek, akik az utóbbi időben több súlyos fájdalmat tapasztaltak, nagyobb számú ópiátreceptorral rendelkeztek.

Anthony Jones professzor ráadásul azt is elmondta, hogy a gyógyszeres kezeléseken kívül olyan egyszerű módszerekkel, mint például a testmozgás növelése, is növelhető az ópiátreceptorok száma.

Tudjuk, hogy testmozgással aktiválható az agyban a természetes ópiátrendszer  Azt azonban nem tudjuk, hogyan szabályozza azt, mennyi ópiátreceptorral rendelkezzünk. A több testmozgás valószínűleg növelheti az ópiátreceptorok számát – nyilatkozta a szakértő.

(Fotó: illusztráció)