hirdetés

Egyre több kutatás szerint a depresszióra nemcsak mint mentális, hanem mint fizikai betegségre is kellene tekintenünk. Sok esetben csak mindenki legyint ezen állapotra, pedig nem kellene. A depresszió képes az ember DNS-láncát is megváltoztatni. Valamint súlyos szív- és érrendszeri problémákat is okoz ez a betegség.  

teli depresszio ellen

Nem szeretjük elfogadni, hogy kicsúszhat a testünk feletti kontroll a kezünk közül, pedig sajnos a lelkiállapotunk nagymértékben befolyásolja a testi egészségünket. A depresszió káros hatásait a szervezetre régóta kutatja az orvostudomány, és a nyugati orvoslás is egyre inkább afelé hajlik, hogy elfogadja test és lélek tagadhatatlan kölcsönhatásait.

A Granadai Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése, hogy hogyan hat a sejtekre a depressziót is okozó oxidatív stressz. Egyszerre vizsgáltak depressziós betegeket az antidepresszáns-kúra előtt és után, valamint egy másik csoportban egészséges embereket. Az eredmény szerint a kúra előtt a depressziós csoport szervezetében magas volt az olyan biojelzők aránya, amelyek a sejtek pusztulásáért felelősek, míg a cinké és a húgysavé alacsony volt. Az antidepresszánsok után azonban szinte megkülönböztethetetlenek voltak a leleteik az egészséges csoport résztvevőiétől!

Ez azt jelenti, hogy egy olyan komoly mentális zavar, mint a depresszió, hosszú távon rombolja a sejteket, ezáltal képes megváltoztatni még a DNS-ünket is.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a depresszió összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel is, valamint gyulladásos megbetegedésekkel, emésztési zavarokkal, krónikus fejfájással, sőt akár cukorbetegséggel is.

A kutatók ezért szorgalmazzák, hogy a depressziót vegyük komolyan: tekintsük az egész testet érintő kórnak – és kezeljük is annak megfelelően.

(Forrás: The Huffington Post)