hirdetés

Bármennyire is bizarrul hangzik, de könnyen a csótánytej lehet a jövő nemzedék legfőbb energiaforrása. Legalábbis a tudósok erre jutottak. Persze nem mindegy, melyik csótány tejére pályázunk.tej-miabonyunk A sokféle csótány kötött létezik egy elevenszülő faj.
A nőstény, miután életet ad az utódoknak, egy sűrű, tejszerű folyadékot pumpál a kicsikbe. Ebben a tejben pedig olyan fehérjéket és aminosavakat  találtak a kutatók, amelyek háromszor táplálóbbak a legjobb tehéntejnél.
A baj az új felfedezéssel az, hogy ehhez az értékes nedűhöz sajnos nem könnyű hozzájutni. A csótányokat természetesen nem lehet megfejni, bár a legegyszerűbb ez lenne. Így most a kutatók laboratóriumi körülmények között próbálják meg a tápláló, tejszerű fehérje termeléséért felelős gént előállítani.
Amennyiben a kísérletek célt érnek, hamarosan ez a folyadék lehet a megoldás az alultáplált, éhező emberek tápanyagpótlására. A csótánytej ugyanis nemcsak fehérjében gazdag, de megfelelő mennyiségű és minőségű zsírt és cukrot is tartalmaz.
Vélhetően a neve és eredeti „lelőhelye” alapján nem kapkodják majd a boltok polcairól a csótánytejet, de talán érdemes lesz félretenni a viszolygást egy ilyen szuper készítmény esetében.