hirdetés

Korábbi kutatásokból már kiderült az optimizmus a szívelégtelenség legjobb ellenszere, a derűs emberek körében ritkábbak a szívbetegségek. Egy friss amerikai kardiológiai tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a céltudatos emberek tovább élnek, kevésbé vannak kitéve a szívroham és a stroke kockázatának. A pozitív érzelmek összességében pozitívan hatnak az egészségi állapotra.

 futó szív

 

A New York-i Mount Sinai St. Luke’s-Roosevelt Kórház kardiológusa dr. Randy Cohen által vezetett kutatás 137 ezer alanyt 8,5 éven keresztül megfigyelve kimutatta, hogy a céltudatosság 23 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálesetek arányát, illetve 19 százalékkal a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását, például a szívrohamét vagy a stroke-ét.

Főleg azok körében volt kisebb a halandóság, akiknek sikerült teljesíteni a kitűzött célt. De már az is életmentő lehet, ha valaki előtt valamilyen pozitív cél lebeg, ami minden nap motiválja, ugyanis így elkerülhető a depresszió, a szorongás, a krónikus stressz, amik mind növelik a szívbetegségek és az idő előtt bekövetkező elhalálozás kockázatát – az adatokból egyértelműen ezt a következtetést vonták le a szakemberek.

A motiváció, folyamatos tanulás, új dolgok kipróbálása idős korban is fontos, mivel az aktív embereket az Alzheimer-kór és a cukorbetegség is kevésbé veszélyezteti.

Dr. Randy Cohen szerint ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak, milyen cél teljesítése tenné boldoggá, és tegyen is ennek eléréséért, hiszen nemcsak lelki egészsége, hanem az élete a tét.