hirdetés

Az Európai Unió fővárosaiban szinte mindenhol emelkedett a lakosok elégedettsége a négy évvel korábbiakhoz képest – derült ki az Eurostat felméréséből. A még mindig sereghajtó Athén után a budapestiek szerint javult legjobban életminőségük. A statisztika alapján az unió legboldogabb polgárai a litván főváros, Vilnius lakói. 

Szabadság hídAz Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a 28 uniós tagállam fővárosának polgárait megkérdezve életminőségükkel kapcsolatos elégedettségüket vizsgálta. Felmérésükből az derült ki, hogy 18 nagyváros lakossága megelégedett, vagy elégedettsége javult a 2012-es adatokhoz képest.

A leginkább elégedettek a litván főváros, Vilnius lakói, ahol a statisztikai hivatal szerint az elégedettek aránya 5 százalékkal 98 százalékra emelkedett.

A megkérdezéses módszer eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállam fővárosának polgárai több mint 80 százalékban elégedettek életkörülményeikkel. Athént kivéve, ott csak 71 százalékos az elégedettségi index, bár a város rekordmértékű, 15 százalékos emelkedést mutatott a lakosok életkörülményeinek minősítését tekintve.

A javulás százalékos arányát vizsgálva Athén után Budapesten emelkedett a legjobban a lakosság életminőséggel kapcsolatos elégedettsége, ahol a 2012-ben mért 84 százalék helyett tavaly már 90 százalékot mutattak a felmérések. Az uniós országok fővárosainak középmezőnyében foglal helyet a magyar főváros.

Pozsonyban a lakosság ugyancsak 90 százaléka elégedett az életminőségével. Budapesttől 1 százalékkal lemaradva, a lett főváros, Riga következik a listán.

Az uniós tagországokban az életminőséggel leginkább elégedett, 90 százalék fölötti mutatókkal rendelkező fővárosok sorrendje: Vilnius, Stockholm, Koppenhága, Bécs, Luxembourg, Amszterdam, Zágráb, Varsó, Dublin, Ljubljana, Tallinn, Helsinki, Valletta, Berlin, Prága és London.

Azonban 5 főváros polgárai rosszabbul érzik magukat, mint négy évvel ezelőtt: Amszterdam, Berlin, Lisszabon 2 százalékponttal esett vissza a 2012-es adatokhoz képest, Helsinki és Párizs pedig 1-1 százalékkal kevesebb pontot szerzett, mint korábban.

A legkevésbé elégedett Athént Róma (80 százalék), Párizs (83 százalék), Bukarest (83 százalék), Szófia (86 százalék), Brüsszel (87 százalék), Madrid (87 százalék) és a ciprusi Nicosia követi 88 százalékkal.