hirdetés

Enyhítettek a hírhedt izsáki rendőrők által fogvatartott férfi megölésének ügyében. Az izsáki rendőrök ellen indult perben az első- és másodfokú vádlott esetében is enyhítette – tizenkét, illetve tíz év fegyházra – a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott büntetéseket a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntésében. A bíróság hangsúlyozta, hogy felmerül a most elítélt rendőrök feletteseinek a felelőssége is, hisz nem csak ebben az egy halálos kimenetelű esetben verték a fogvatartottakat az elítélt rendőrök.

izsáki rendőrök

Egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű sértett halálával kapcsolatos vádpontban a zászlóst és főtörzsőrmester társát találták bűnösnek továbbra is. Az ügy másik két rendőr vádlottja esetében a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék által kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket.

Korábban a törvényszék Bodor Viktor elsőrendű vádlottat életfogytig tartó, Bimbó Csongor másodrendű vádlottat húsz év fegyházra ítélte, az eltérő minősítésekre való tekintettel ezeken a büntetéseken enyhített a táblabíróság.

Hegedűs István tanácsvezető bíró az ítélet egyórás indoklásában kifejtette, hogy az elsőrendű vádlott 2013 januárja és áprilisa között öt alkalommal összesen hat embert bántalmazott az izsáki rendőrőrsön, társa ezek közül egy esetben nem vett részt. Ennek feltehetően voltak előzményei is, de ezek nem képezték a vád tárgyát, így a bíróság nem foglalkozhatott velük.

Az elsőrendű vádlottat soron kívül léptették elő, társát pedig már az első bántalmazást követően szolgálatparancsnokká nevezték ki, az izsáki őrsön ők voltak a sikeres, eredményes rendőrök – fogalmazott a bíró.

Hegedűs István szerint felvetődhet a felettesek felelőssége: tudtak-e arról, mi folyik az őrsön, ha pedig nem, hogy alakulhatott ki olyan légkör, hogy a történteket senki nem jelentette az elöljáróknak. Kérdés, hogy ha a román állampolgárságú sértett nem halt volna meg, akkor a két vádlott még mindig rendőrként szolgálna-e – tette hozzá a bíró.

Az utolsó sértett bántalmazását a táblabíróság azért minősítette halált okozó testi sértésnek, mert a rendőrök nem akarták kioltani a férfi életét, és a korábbi tapasztalataik alapján bízhattak abban, hogy a verés nem is jár ilyen következményekkel – mondta Hegedűs István.

A rendőrök tudták, hogyan kell bántalmazni az általuk “problémásnak” tartott embereket: nem a fejüket, hanem a testüket verték kézzel és legfeljebb gumibottal. Az erdélyi férfi 2013. április 8-ai halála azért következett be, mert őt – mivel szóvá tette a vele történteket – hosszabb ideig és erősebben ütötték.

A bíróság a történteknél brutálisabb rendőri fellépést nem tud elképzelni – hangzott el -, ezért szóba sem jöhetett, hogy a törvényi maximumnál, tizenkét évnél kevesebbet szabjon ki az elsőrendű vádlottra, emellett a vádlottaknak az előírtnál súlyosabb végrehajtási fokozatban, fegyházban kell letölteniük a szabadságvesztést.