hirdetés

Aki boldog, az egészséges. A mentális jólét védelmet nyújthat a betegségek ellen. Akik épp valamilyen krízist éltek át, a pszichológusok pár tippjével ők is tehetnek a harmonikus közérzetért, és így természetes módon megerősíthetik immunrendszerüket.

egészség-boldogság

 

Egy válás vagy egy szakítás, de akár az állandósult párkapcsolati stressz okozhat migrénes rohamokat, bőrproblémákat, herpeszt. A szervezet így reagál a lelki megrázkódtatásokra.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a pozitív érzelmek viszont jótékony hatással vannak a biokémiai folyamatokra: akik jókedvűek, jobbak az EKG eredményeik, náluk alacsonyabb a szívritmuszavarok és a szívroham kockázata. Ezenkívül az immunrendszerük hamarabb legyőzi a gyulladásos betegségeket.

Az új eredmények azt mutatták, hogy ha megváltozik a pszichés állapot, a testünk is megváltozik, sejtszinten. Tanulmányok szerint a pozitív érzelmek segítenek az egészség megőrzésében.

Renate Frank, német pszichológus könyvet írt a pozitív pszichológia egészségre gyakorolt jótékony hatásáról.

“Ha valaki boldog, nem csoda, hogy mentális egészsége is rendben van. Azonban vannak olyan módszerek, amik kedélyállapotunk javulásához vezetnek. Azok az emberek, akik folyamatosan gyengeségeiket vizsgálják, szabotálják a szervezet öngyógyító képességét amellett, hogy rossz hangulatot “gyártanak” maguknak. A pozitív társadalmi kapcsolatok és az önállóság viszont nagyban támogatja az immunitást.” – mondta a szerző a Spiegelnek. A pszichológus szerint a pillanatok micro-boldogságát kell gyűjteni.

Az emberek általában tudják, hogy mit csináltak jól, ezeket a pozitív tapasztalatokat kell minden nap begyűjteni.

Egy rossz történés hatását napi három jó dologgal lehet kioltani. A párkapcsolati stressznél azonban 5 pozitívumot kell begyűjteni még aznapra.

A boldogság eléréséhez a krízisek után, vagy épp apátiában Carol Ryf, amerikai pszichológus szerint 6 pillér kell: az ön-elfogadás, társas kapcsolatok, önállóság, életcélok, aktivitás, fejlődés. A tanulmány szerint jobb egészségügyi eredményeket produkáltak azok, akik például vizsgára készültek, mint azok, akiket egy tengerparti nyaralás után vizsgáltak. A kutatás szerint a pozitív pszichológia a nátha és a különböző vírusok ellen is védettséget ad.

Egy amerikai genetikus is csatlakozott a boldogság kereséshez, Steven Cole, a Kaliforniai Egyetem professzora, elemezte azoknak az embereknek a génállományát, akik azt állították, hogy boldogok. Az eredmény, hogy a magányos embereknél számos gyulladásos gén aktivizálódott, tehát a barátok a legjobb gyulladáscsökkentők –állítja Cole.

Michael Antoni, floridai neuroimmonológus – az örökletes neurológiai, a pszichiátriai betegségek és az immunrendszer viszonyával foglalkozó kutató – is arra a következtetésre jutott vizsgálatai során, hogy a psziché változásai sejtszinten is megjelennek. Stressz-kezelési programot indított emlőrákos betegek számára: tíz alkalmas tanfolyamon megtanította a betegeknek a pozitív ön-pszichoterápiát. Miután a páciensei évekig alkalmazták az elsajátított gyakorlatot, kevesebb rákos génjük volt aktív.

A német pszichológusnő másik boldogság tippje, hogy az ember összpontosítson saját erősségeire koncentráljon, ez a pozitív pszichológia alapja. Ami épít, az erősít. A jó közérzet segít az egészség megőrzésében.

(Spiegel)