hirdetés

Magyarország is bekerült a Charlie Hebdóba. A főként provokatív, cinikus stílusáról és az ellene intézett terrortámadásról ismert francia szatirikus lap múlt heti számában terjedelmes, négy oldalon átívelő riporttal jelentkezett Magyarországról, az érvénytelen, de mégis a kormány által sikeresnek mondott népszavazásról.
charie-hebdoA bőgőmasina identitású ország címmel. Angélique Kourounis újságíró karikaturista kollégájával körbejárta a legfontosabb témákat Magyarországon, megkereste a főszereplőket és rövidebb interjúsorozatot készített a beszélgetésekből.

Kérdezett, de csak a válaszokat véste papírra. Orbánról, a kormányról, a menekültügyről, a zsidó-, cigány- és abortuszkérdésről. A válaszokat  Kovács Zoltán, Tamás Gáspár Miklós, Kovács Gergely és Köves Slomó adta.

Kovács Zoltán kormányszóvivő nem meglepő módon elismerő szavakkal beszélt az új MTK-stadion avatóján kifütyült miniszterelnökünkről. Orbán Viktor jobbközép politikus, mint Nicolas Sarkozy. Egy olyan politikus, aki elkötelezett hazája és népe érdekeinek megvédésében. Nem keresi a konfliktust, csak megvédi az érdekeit, még ha ez olykor konfliktushoz is vezet – fogalmazott a kormányszóvivő. Mint mondta, csak azokat a személyeket szabad beengedni az országba, akiknek megvan a lehetősége, hogy menedékjogot kapjanak. A 1960-as, ’70-es évek politikai menekültstátuszra vonatkozó szabályai elavultak. Ma már minden politikai menekültstátuszt igénylő személyről tudjuk, hogy gazdasági bevándorló. Kovács Zoltán kiemelte, május-júniusban konzultációt folytattak a magyarokkal a bevándorlásról és a terrorizmusról.
Egymillió ember válaszolt a kérdéseinkre. Ez mutatja, hogy a magyarok félnek az illegális bevándorlóktól és annak következményeitől.

A balkáni útvonal lezárása kapcsán kiemelte, nem európai szintű intézkedés volt, hanem Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Horvátország együttműködése, tehát egy regionális együttműködés gyors és hatékony döntésekkel.

Kourounis egyébként a mellékelt karikatúra alatt megjegyezte, a szóvivő asszisztense legalább olyan mosolygós, mint a szögesdrót.

A Charlie Hebdo munkatársai felkeresték Tamás Gáspár Miklós filozófust is. Az egykori politikus elmondta, Trianont az ország történelmének legnagyobb tragédiájaként könyvelik el, mert elvesztettük területünk kétharmadát, de ez csak a jobboldal mítosza.