A Balaton-parti fagyizókat a Nébih emberei is szeretik
2015-08-03 14:57
A nyár végéhez közeledve, a magyar élelmiszerbiztonsági hivatal közzétette a balatoni fagyizók preferált listáját. A megvizsgált húsz népszerű fagylaltozó többsége kiállta a mikrobiológiai és ízlelési tesztet. Persze azért a bírságolások sem maradtak el.

A június elejétől július végéig tartott ellenőrzések során élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jónak ítélték a tesztelt létesítményeket. Bírságot csak apróbb hiányosságok miatt szabtak ki: 9 esetében összesen 800 ezer forint értékben.
Hétnél fedeztek fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami rendetlenségből vagy nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítási és mosogatási hiányosságokat minden harmadiknál találtak. A hűtés minden fagyizóban megfelelő volt. A mikrobiológiai tesztek egyiknél sem mutattak ki kifogásolni valót. A hiányosságokat még aznap, a figyelmeztetést követően zárásig kijavították az üzletek.
A nagy balatoni fagylalt mustra alapján közzétették a környéki fagyizók rangsorát, a füredi Bergmann Cukrászdát vélték a legjobbnak. A vanília-, csokoládé- és eperfagyikra fókuszáltak legfőképp a nébih fagyitesztelői.

(Fotó: NÉBIH)
A gyümölcsfagylaltok általában fagyasztott gyümölcsből, gyümölcsvelőből, ritkábban friss gyümölcsből készülnek az ellenőrzött helyeken. A tejesek alapja tej, tejpor, néhol tejszín. A csokifagyihoz mindenhol kakaóport használnak. Az állagjavítók tekintetében is megfeleltek a követelményeknek: ipari fagylaltpasztákkal, porokkal és sűrítményekkel érik el a megszokott krémes textúrát a vizsgált fagylaltozók.
Csupán a vásárlók tájékoztatását nem találták megfelelőnek az összetételeket, az allergéneket és az anyaghányadot illetően.
(forrás: NÉBIH)