hirdetés

A nyár végéhez közeledve, a magyar élelmiszerbiztonsági hivatal közzétette a balatoni fagyizók preferált listáját. A megvizsgált húsz népszerű fagylaltozó többsége kiállta a mikrobiológiai és ízlelési tesztet. Persze azért a bírságolások sem maradtak el.

fagyi

 

A június elejétől július végéig tartott ellenőrzések során élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jónak ítélték a tesztelt létesítményeket. Bírságot csak apróbb hiányosságok miatt szabtak ki: 9 esetében összesen 800 ezer forint értékben.

Hétnél fedeztek fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami rendetlenségből vagy nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítási és mosogatási hiányosságokat minden harmadiknál találtak. A hűtés minden fagyizóban megfelelő volt. A mikrobiológiai tesztek egyiknél sem mutattak ki kifogásolni valót. A hiányosságokat még aznap, a figyelmeztetést követően zárásig kijavították az üzletek.

A nagy balatoni fagylalt mustra alapján közzétették a környéki fagyizók rangsorát, a füredi Bergmann Cukrászdát vélték a legjobbnak. A vanília-, csokoládé- és eperfagyikra fókuszáltak legfőképp a nébih fagyitesztelői.

 

nébih Balaton-parti fagyiteszt

 

(Fotó: NÉBIH)

A gyümölcsfagylaltok általában fagyasztott gyümölcsből, gyümölcsvelőből, ritkábban friss gyümölcsből készülnek az ellenőrzött helyeken. A tejesek alapja tej, tejpor, néhol tejszín. A csokifagyihoz mindenhol kakaóport használnak. Az állagjavítók tekintetében is megfeleltek a követelményeknek: ipari fagylaltpasztákkal, porokkal és sűrítményekkel érik el a megszokott krémes textúrát a vizsgált fagylaltozók.

Csupán a vásárlók tájékoztatását nem találták megfelelőnek az összetételeket, az allergéneket és az anyaghányadot illetően.

 (forrás: NÉBIH)