hirdetés

A nyugdíjas tanítónő kiváló minősítéssel védte meg a Bevándorlók mint munkások Besanconban a 20. század második felében című disszertációját. Harminc év munkája van benne, de sikerült megszereznie a doktori címet a kelet-franciaországi Besancon Egyetemen. Az idős hölgynek ugyan tízszer több időbe telt a tanulmány elkészítése, mint egy átlagos doktorandusznak, azonban ennyivel több tapasztalata is van a témában.

Colette Bourlier

 

Colette Bourlier, az idős doktorandusz saját tapasztalataira támaszkodhatott, mert tanítónőként hajdan analfabéta bevándorlókat tanított meg írni-olvasni. Bourlier 1983-as nyugdíjazása után döntött úgy, hogy megszerzi a doktori címet, a munkával azonban igen lassan haladt, mert újra és újra szünetet tartott.

Franciaországban általában három évig tart a doktori cím megszerzése, Bourlier azonban professzora, Serge Ormaux szerint „rendkívül atipikus diák volt”.

Azt hiszem, ő az általam ismert egyetlen ember, aki minden aspektust a részleteiben ismert, és aki képes volt mindent mindennel összefüggésbe hozni – tette hozzá.

(Fotó: Colette Bourlier)