hirdetés

Magyarország egyik legkedveltebb és nemzetközi viszonylatban is legismertebb fürdőjét találjuk Hajdúszoboszlón. A sárgásbarna víz, amely gyógyít, szépít és pihentet, már majdnem 100 éve várja az idelátogatókat. S talán kevesen tudják, de erre a hőforrásra is véletlen bukkantak rá annak idején.

szoboszlo2Hajdúszoboszló Hajdú-Bihar megye nem legnagyobb, de mindenképpen egyik legismertebb városkája, 20 km-re Debrecentől. A város 1925 óta – a 73 fokos hévíz feltörését követően – hatalmas fejlődésen ment keresztül. Több mint 50 éve a „reumások Mekkájaként”, a „strandolók paradicsomaként” ismert a gyógyulni vágyó bel- és külföldi vendégek körében.

Az első világháború után – a megcsappant gazdaság fellendülésének érdekében – rohamos fejlődésnek indult hazánkban a szénhidrogén-kutatás. Így a keleti térségben és Hajdúszoboszlón is ásványolajat és földgázt kerestek. 1925. október 26-án, amikor Pávai Vajna Ferenc és munkatársai földgáz után kutattak éppen, csodálatos esemény történt, amely megváltoztatta az addig csendes település életét: felszínre tört a 73 fokos hőmérsékletű hévíz. Mint a későbbi kutatásokból kiderült, a feltörő víz különleges összetevői jódból, brómból, konyhasóból és hidrogén-karbonátból tevődnek össze. Az emberek az első meglepődés után fürdőzni, mosni kezdtek benne, kihasználva a lehetőségeket. Az ámulat még jobban növekedni kezdett, hamar észrevették, hogy a víz „csodákra” is képes. Akik benne fürödtek, azok sebei gyorsabban gyógyultak és enyhültek reumatikus fájdalmaik, a fáradt testnek is enyhülést hozott.

A csodaforrás vize nagy jövő képét vetítette elő. Hajdúszoboszló városa elhatározta, hogy fürdőt épít. 1927. július 26-án megnyílt a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő. 1945 tavaszától hadikórház jelleggel működött, polgári személyek nem látogathatták. 1946 májusától nyithatták ki újra a kaput a nagyközönségnek. 1955-ben a gyógyfürdő forgalma meghaladta a másfél milliót, a 60. jubileum évében pedig már nem volt olyan kontinens, ahonnan ne zarándokoltak volna Hajdúszoboszlóra. Az idegenforgalom teljesen átalakult. Meghatározóvá vált a kereskedelmi turizmus. Négy hónap leforgása alatt, 2000 júliusára elkészült Közép-Európa első vízi csúszdaparadicsoma, az Aquapark.

A Hungarospa Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyben gyógyfürdő, strand, aquapark, uszoda és fedett élményfürdő is üzemel. A gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de az idült mozgásszervi betegségek, kopásos, degeneratív betegségek esetében is jelentős javulást eredményez. A fürdőkúra hatása sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető. Ortopédiai műtétek utókezelésében, agyvérzés utáni állapot, Heine medin kór után kialakult bénulás, idült idegfájdalmak és ideggyulladások kezelésében is alkalmazható. A szoboszlói víz jó hatású nőgyógyászati gyulladások és meddőség esetén is.
(Forrás: termálfürdő)